Kváskové bagety

Autor1 rok pred od autora 284
Obľúbené0

Tešíte sa na pečenie svojho pečiva v Big Green Egg? Skvelé, pretože zelené vajíčko je na to ako stvorené! Tentokrát vás inšpirujeme receptom na kysnuté kváskové bagety, ktoré majú na rozdiel od iných druhov klasického kysnutého pečiva vďaka pomalému kysnutiu cesta v kombinácii s baktériami mliečneho kvasenia v ich počiatočnej fáze lepšiu biologickú dostupnosť dôležitých živín, čím sa stávajú oveľa zdravším. Majster pekár Hiljo Hillebrand pre vás zdieľa chutný recept na výrobu bagety i s minimálnym množstvom droždia, takže cesto nakysne predsa len o niečo rýchlejšie. Pred pečením sa pritom uistite, že keramika Big Green Egg absorbovala dostatok tepla a je riadne rozpálená. Urobíte to tak, že si vajíčko najskôr nahrejete na teplotu cca 300°C a potom doň vložíte convEGGtor, rošt a kameň na pečenie. To spôsobí, že keramika bude odrážať dostatok tepla na to, aby bagety získali žiarivú zlatohnedú prepečenú kôrku.

 

CHOD: obed

KATEGÓRIA: pečivo

TECHNIKA VARENIA: pečenie

KUCHYŇA: rakúska

ÚROVEŇ NÁROČNOSTI: stredne náročná

DOBA PREDPRÍPRAVY: 3 hod.

DOBA VARENIA: 1 hod. 10 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 4 hod. 10 min. 

PORCIE: 6 ks


Kváskové bagety

INGREDIENCIE NA BAGETY:

500 g celozrnnej pšeničnej múky (môžete však vyskúšať aj kukuričnú múku, múku zo pšena alebo pohánkovú múku, prípadne ich zmes)

100 g kvásku

10 g jemnej morskej soli

300 g vody + 30g vody

4 g čerstvého droždia

olivový olej na mazanie

 

Požadované príslušenstvo:

teplomer na okamžité odčítanie teploty

convEGGtor

malá liatinová panvica

rošt z nehrdzavejúcej ocele

kameň na pečenie

rukavice EGGmitt

 

Kváskové bagety

PREDPRÍPRAVA

1. Múku, kvások, soľ a 300 gramov vody dáme spolu do misky stojanového mixéra s hákom na cesto. Do misky tiež rozdrobíme čerstvé droždie. Potom zmes spolu miesime pri strednej rýchlosti, kým nebude cesto hladké a elastické. Pridáme ďalších 30 gramov vody a krátko premiešame, pokým sa voda úplne nevsiakne do cesta. Cesto by malo mať teraz teplotu 24 °C (teplotu zmeriame teplomerom na okamžité čítanie teploty). Alternatívou je samozrejme vymiesiť cesto aj ručne.

2. Veľkú nádobu zľahka namažte olivovým olejom a vymiesené cesto vložíme do misy, prikryjeme ho potravinovou fóliou a necháme kysnúť pri izbovej teplote približne 90 minút.

3. Po vykysnutí cesta pracovnú dosku zľahka poprášime múkou, preložíme na ňu cesto a pomocou ostrého noža ho rozdelíme na šesť rovnakých častí (každá časť by mala mať po 150 gramov).  Z častí cesta vytvarujeme guľky, prikryjeme ich potravinovou fóliou jemne potretou  olivovým olejom a necháme ďalších 15 minút kysnúť.

4. Po stanovenom čase nakysnuté guľky cesta popicháme vidličkou, znova prikryte potravinovou fóliou a opäť necháme 20 minút kysnúť.

5. Potom z cesta vytlačíme ešte časť vzduchu tak, že guľky mierne pritlačíme o pracovnú dosku a nakoniec ich zvinieme do bagiet. Bagety vložíme medzi dve pomúčené utierky a necháme ich ďalších 60 minút kysnúť.

6. Po vykysnutí vložíme bagety na 30 až 60 minút do chladničky. Vychladnutím cesta sa bagety krajšie prepečú. Prvé tri bagety môžeme upiecť už po pol hodine chladenia. Následne  môžete upiecť ďalšie tri bagety.

 

Kváskové bagety

 

PRÍPRAVA


1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a spolu s convEGGtorom, malou liatinovou panvicou a nerezovým roštom ho zohrejeme na teplotu 300 °C. Na rošt položíme kameň na pečenie aspoň 10 minút pred samotným pečením. Prvé tri kusy bagiet vyberieme z chladničky a dvakrát ich pozdĺžne prerežeme ostrým nožom.
2. Horúci kameň na pečenie s použitím rukavíc nadvihneme a nalejeme do panvice 100 mililitrov vody (buďte opatrní, pretože sa okamžite vytvorí para, pretože panvica pod kameňom je veľmi horúca). Následne na kameň na pečenie položíme bagety, poklop zeleného vajíčka zatvoríme a následne znížime teplotu vajíčka na 250 °C. Bagety pečieme približne 20 minút dozlatista.
3. Po upečení vyberieme bagety z vajíčka. Obdobne pred pečením nakrájame aj zvyšné bagety, nalejeme ďalších 100 mililitrov vody do panvice a pečieme rovnakým spôsobom.

 Kváskové bagety


Dobrú chuť!

Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
No products were found.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa