Ustricová polievka s kuskusom
Bude na obed ustricová polievka? Vynikajúci nápad, najmä, keď tejto luxusnej polievke dodáte chuťový šmrnc prípravou v zelenom vajíčku Big Green Egg. Surové ustrice do tejto krémovej a voňavej polievočky však pridávame až na poslednú chvíľu. Do každej porcie nakoniec servírujeme vlažnú ustricu, pretože ustrice sú veľmi chutné nielen surové, ale môžete ich pripraviť aj na nespočetné množstvo tepelných príprav v Big Green Egg. Ustrice a Big Green Egg sa k sebe jednoducho dokonale hodia.
CHOD: PREDJEDLO
KATEGÓRIA: MORSKÉ PLODY
TECHNIKA VARENIA: VARENIE
ÚROVEŇ: JEDNODUCHÁ
DOBA PRÍPRAV: 20 MIN.
DOBA VARENIA: 60 MIN
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 HOD. 20 MIN.
PORCIE: 4
INGREDIENCIE:
Polievka
-
50 g kuskusu (perlového)
-
12 nitiek šafranu
-
3 šalotky
-
¼ feniklovu
-
1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
-
300 ml bieleho vína
-
500 ml smotany na šľahanie
-
500 ml plnotučného mlieka
-
2 lyžice kyslej smotany
-
8 ustríc
-
¼ limetky
Na ozdobenie
4 ustrice
2 čerstvé byľky pažítky
Požadované príslušenstvo:
rošt z nerezovej ocele
liatinový pekáč
PREDPRÍPRAVA
-
V zelenom vajíčku Big Green Egg najskôr zapálime drevné uhlie a vajíčko zohrejeme spolu s nerezovým roštom na teplotu 200 °C.
-
Kým sa vajíčko nahrieva, uvaríme si kuskus podľa návodu na obale, pričom do vody na varenie pridáme aj šafranové piestiky.
-
Šalotku ošúpeme a nakrájame ju nadrobno. Listy feniklu odložíme bokom na dodatočné dozdobenie polievky a zvyšnú hlávku feniklu nakrájame na kocky veľké približne 5 milimetrov. Perlový kuskus scedíme, vmiešame doň olivový olej a odstavíme.
PRÍPRAVA
1. Na rošt položíme liatinový pekáč, do ktorého pridáme šalotku, fenikel a biele víno. Následne poklop vajíčka zatvoríme a počkáme, pokým víno nezovrie. Víno necháme zredukovať približne na polovicu, čo dosiahneme za cca 8-10 minút.
2. Do pekáča nalejeme smotanu na šľahanie a mlieko a vmiešame kyslú smotanu. Počkáme, pokým tekutina nezovrie a následne ju zredukujeme na dve tretiny svojho objemu, čo zaberie približne 10-15 minút. Medzitým vylúpneme čerstvé ustrice, ktoré budeme pridávať do polievky aj tie na dozdobenie.
3. Liatinový pekáč s redukovaným obsahom vyberieme zo zeleného vajíčka a do polievky pridáme 8 ustríc. Všetko pekne rozmixujeme tyčovým mixérom a podľa chuti dochutíme korením a soľou.
4. Perlový kuskus porozdeľujeme medzi štyri poháre na šampanské, ktoré použijeme na servírovanie tejto polievky, resp. do iných pekných misiek. Poháre naplníme uvareným perlovým kuskusom napr. pomocou krúžku, aby sa nám poháre neušpinili.
5. Ustrice poukladáme spodnými polovicami lastúr na rošt do Big Green Egg a zohrejeme ich na asi 2 minúty, pokým nebudú vlažné. Pažítku prekrojíme na polovice.
6. Do ustricovej polievky pridáme limetkovú šťavu podľa chuti, prelejeme ju do odmerky s nálevkou a nalejeme do pripravených pohárov. Nakoniec polievku dozdobíme vlažnými ustricami z Big Green Egg, feniklovými listami, ktoré sme si odložili bokom a nakoniec posekanou pažítkou.
Dobrú chuť!