Grilovanie v Big Green Egg
Keď je reč o technikách prípravy jedla na vašu BBQ párty, je to väčšinou práve grilovanie, kde začína pravá barbecue nálada. Už španielski osadníci v Amerike pripravovali kusy bravčového mäsa na rošte. Rýchlosť prípravy šťavnatého steaku alebo chutného zeleninového špízu je ideálnou voľbou i dnes. Grilovanie ale ponúka oveľa viac možností, než si viete predstaviť. Klokana na austrálskom rošte vám dnes síce neponúkame, ale oboznámime vás niekoľkými užitočnými tipmi na grilovanie, ktoré sa vám rozhodne zídu.
- História grilovania
Grilovanie je považované za najstaršiu techniku prípravy jedla. Hneď potom, ako sa ľudia naučili vytvárať a ovládať oheň, rýchlo sa použili používať ho aj na varenie. Mäso a ryby grilované na otvorenom ohni boli oveľa chutnejšie a tiež ľahšie stráviteľné. A čo viac - zrazu sa jedlo tak rýchlo nekazilo, nakoľko oheň pokrmy čiastočne konzervoval.
V súčasnej dobe má grilovanie, ako aj ďalšie techniky BBQ väčšinou jeden cieľ - dodať jedlu lahodnú príchuť dymu. Vajíčko Big Green Egg je dizajnované na ideálne grilovanie a preto je známe predovšetkým ako neodmysliteľný pomocník každej dobrej grilovačky. Uzavretý poklop kupoly umožňuje presne regulovať teplotu grilovania a špeciálna keramika zaisťuje optimálnu atmosferickú vlhkosť, vďaka ktorej sú ingrediencie na rozdiel od iných pecí šťavnaté i po ugrilovaní.
- Čo znamená grilovanie?
Grilovanie je rýchly spôsob varenia. Suroviny sa pripravujú na rošte, priamo nad žeravím uhlím. Preto sa táto technika nazýva aj priame grilovanie. Ingrediencie sú počas grilovania vystavené žeravému uhliu a kontaktným teplom roštu. Pri grilovaní v Big Green Egg využívate tiež konvekčné teplo a to vo forme prúdenia vzduchu vo vajíčku a jeho tepelným odrazom od keramiky vajíčka. Preto je dôležité vždy uzavrieť poklop vajíčka a rošt nepokrývať surovinami celý. To pomáha udržiavať požadovanú teplotu a neustále prúdenie vzduchu, ktorý zaručuje rovnomernú prípravu surovín.
Bežne sa odporúča grilovať pri teplote medzi 180 a 250 ° C. Táto vysoká teplota spôsobí, že mäsko bude na povrchu lahodne opečené, zatiaľ čo jeho vnútro šťavnaté a krehké. Rozpálený rošt navyše vytvorí na mäse poznávacie znamenie grilovania - pruhy alebo mriežku.
- Technika grilovania
Môžete grilovať takmer všetko, pokiaľ splníte jednu zásadu - ingrediencie nesmú byť príliš tenké či príliš hrubé. Nikomu predsa nechutí zhorené alebo nedovarené jedlo, je tak? Grilovanie steaku je jednoduché, no je jeho hrúbka by nemala presiahnuť 5 cm. Ak sa tak stane, bude vhodné použiť kombinovanú techniku grilovania.
Existujú dve možnosti kombinovaného grilovania - reverzná a počiatočná. Reverzná technika je technika tzv. pätného chodu, kedy umiestnite konvektor (slúži ako tepelný štít) medzi žeravé uhlie a steak. Steak sa bude najskôr pripravovať nepriamo pri nižšej teplote a potom ho grilujete pri vyššej teplote na získanie lahodnej kôrky. Na rošte potom dodatočne dotvoríte mriežkovaný vzor. Môžete to samozrejme urobiť aj naopak. Najskôr grilujete steak pri vysokej teplote a potom ho za pomoci konvektoru dovaríte pri nízkej teplote, až pokým sa nedosiahne požadovaná teplota jadra (tzv. počiatočná technika).
- Ideálny rošt na grilovanie
Na grilovanie môžete samozrejme použiť štandardný rošt z akejkoľvek nehrdzavejúcej ocele. Avšak pre vábivé pruhy alebo dokonalý vzor grilu by ste použili náš liatinový rošt. Liatina veľmi dobre absorbuje teplo a prenáša ho do surovín na grile, pričom samotné tyčky roštu v tvare V nechávajú na ich povrchu žiadaný pruh alebo mriežkovaný vzor. Výsledkom takéhoto grilovania je ideálna kombinácia atraktívneho dizajnu a dokonalej chuti, ktoré sa k sebe neskutočne hodia!
Ak chcete grilovať jemnejšie suroviny alebo menšie ingrediencie, akými je rybie filé, malé mäkkýše či krájanú zeleninu, môžete použiť perforovaný smaltovaný rošt. Týmto spôsobom vám nebudú kúsky mäsa a zeleniny prepadať pomedzi tyčky na rošte. A bude pre vás tiež jednoduchšie s roštom manipulovať a skladať ho po grilovaní z vajíčka.
- Grilovanie ovocia a zeleniny
Nie iba mäso robí grilovanie. Ovocie a zelenina sú na grilovanie rovnako veľmi vhodné. Treba brať na ale zreteľ, aby samotné kúsky neboli príliš hrubé. Obzvlášť to platí pri grilovaní zeleniny, ktorá by mala byť „uvarená” až po svoj stred. Paradajky bude dobré rozrezať na polovice a pevnejšie odrody (napríklad cibuľa, baklažán, cuketa a pod.) nakrájať na plátky.
Ovocie naopak nie je nutné na grile úplne rozvariť, a z tohto dôvodu ho pripravujeme kratšiu dobu, než pripravujeme zeleninu. Dôvodom grilovania ovocia je karamelizácia prirodzene prítomných cukrov, pretože takéto ovocie chutí ešte sladšie a lahodnejšie!

Niekoľko rád a tipov
- Práve ste si ugrilovali mäso či hydinu? Nechajte ich odpočívať voľne prikryté alumíniovou fóliou približne 5-10 minút. Počas krájania stratia omnoho menej vlhkosti a zostanú tak pekne šťavnaté.
- Delikátna ryba je krehká, a preto je potrebné pred jej grilovaním potrieť rošt i povrch rybky trochou tuku.
- Zeleninu pred grilovaním jemne premiešajte s trochou olivového oleja. Najmä krehkejšie odrody ako sú šalát alebo čakanka sa nebudú lepiť na rošt a bude pre vás oveľa jednoduchšie povyberať ich po grilovaní z roštu.
Ak ste rozhodnutí stať sa majstrami grilovania, vyberte si do svojho BBQ plánu recepty z našej ponuky. Nech sa páči, ponúkame Vám pár ochutnávok grilovaných jedál z databázy našich receptov:
Zelenina grilovaná na uhlí v štýle „jaskynného muža”
Kovbojský steak „Entrecote” z vysokej roštenky
Grilované bravčové kotlety s cibuľovým čatní s jablkami
Grilovaný morský čert s pečenou paprikou
Grilované kura na tmavom pive s pečenými zemiačikmi
...a mnoho ďalších.