Tipy a triky na prípravu vegetariánskych jedál
Pripraviť chutné bezmäsité jedlo je oveľa jednoduchšie, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Bezmäsité jedlá sú vždy príjemným osviežením stolovania a v skutočnosti existuje množstvo jednoduchých trikov, vďaka ktorým bude toto jedlo plné zaujímavých chutí. Okrem rozmanitosti ingrediencií a dobrej nutričnej hodnoty je to celé o kombinovaní chutí a textúr, v ktorých môže práve zelené vajíčko Big Green Egg zohrať nezameniteľnú úlohu.
Rozmanité chute dodávajú jedlu na príťažlivosti
Dobré jedlo sa začína dobrou chuťou a verte, že aj bez mäsa sa dá jesť chutne! Jedna dominujúca chuť však môže urobiť jedlo nudným a mdlým. Majte teda na pamäti štruktúru chuti vášho jedla a uistite sa, že vždy obsahuje niečo kyslé, sladké, slané, horké a najlepšie aj umami. Kombinácia týchto chutí dáva pokrmu celú paletu chutí, čo najmä vo vegetariánskych jedlách hrá dôležitú úlohu. Predovšetkým chuť unami, nakoľko ju obsahuje veľa druhov mäsa a rýb. Umami nájdete v syroch ako je parmezán, ementál a čedar, ale aj v hubách, sójovej omáčke či zelenine akou sú morské riasy, zelená špargľa, hrášok, špenát, paradajky a cibuľa. Ak v jedle použijete napríklad sušenú paradajku, ktorej chuť sa sušením stala oveľa koncentrovanejšou, dodáte pokrmu ďalší chuťový rozmer.
Grilovanie a smaženie
Grilovanie alebo pečenie zeleniny v zelenom vajíčku Big Green Egg rovnako tak dodáva zeleninke extra chuť, či už ako hlavné jedlo alebo ako prílohu. Je to preto, že cukry, ktoré sa v zelenine prirodzene nachádzajú sa počas grilovania karamelizujú. Pri grilovaní zeleniny je najideálnejšie grilovať na liatinovom rošte, ktorý dobre absorbuje teplo a uvoľňuje ho veľmi koncentrovaným spôsobom, čím vzniká Maillardova reakcia, teda prirodzená reakcia medzi animokyselinami a redukujúcimi sa cukrami prítomnými v ingrediencii, čo v konečnom dôsledku dodá vašej ingrediencii bonus lahodnej “grilovanej” a teda plnšej chuti.
Pečenie i údenie
Keď pečená zelenina nahrádza letnú grilovanú zeleninu, vznikajú opäť nové chute. Chuť vašej ingrediencie bude pečením koncentrovanejšia a aj teda intenzívnejšia. Ak ste dosiaľ s pečenou zeleninou veľmi neexperimentovali vedzte, že ste prišli skutočne o veľa. Napríklad, ak si vo svojom zelenom vajíčku Big Green Egg opečiete sladkú papriku a na druhý deň ju očistenú uložíte do rastlinného oleja akejkoľvek neutrálnej chuti, zachová si takto upravená zelenina aj o deň neskôr svoju neopakovateľnú chuť. Začlenenie pečenej papriky alebo cibule do pokrmu či pridaním cesnaku, cvikly alebo zeleru do jedla hneď po ich opečení rovnako tak dodá vegetariánskemu pokrmu ten správny šmrnc. Mimochodom, vedeli ste, že zvyškové teplo z použitia Big Green Egg môžete využiť práve na pečenie zeleniny? Ak chcete pridať jedlu ešte viac chuti, môžete zeleninu napríklad - zaúdiť.
Dochutenie špeciálnymi bylinkami a koreninami
Ak chcete ešte viac oživiť základ takmer každého bezmäsitého jedla - zeleninu, možno budete chcieť pridať do jedla nejaké koreniny, ako sú napríklad bylinky či rôzne druhy korenia. Napríklad kurkuma, zázvor a cesnak sú fantastickým výberom a zároveň sú veľmi zdravé. Síce už len samotné grilovanie zeleniny jej dodá potrebnú chuť a šmrnc, no ak ju navyše dochutíte aj čiernym mletým korením a naservírujete k tomu chutný hummus, máte vyhrané. Vo vegetariánskej kuchyni sa treba naozaj trochu viac pohrať práve s chuťami, aby ste po konzumácií nemali pocit, že vám predsalen chýba kúsok mäsa alebo ryby. Napríklad tofu alebo tempeh môžu byť neuveriteľne chutné, ale musíte ich vedieť správne dochutiť. Ak ich pečiete alebo grilujete bez korenín a dochutenia, výsledok bude bez chuti, nakoľko práve tieto ingrediencie veľmi dobre absorbujú vonkajšie chute. Použitím byliniek a korenín - v marináde alebo inak - môžete pripraviť výnimočné tofu či skutočne lahodný tempeh. Verte nám a vsaďte na koreniny.
Kombinácia rôznych textúr znamená úspech
Dobré kompletné jedlo, či už ide o vegetariánske alebo niečo iné, je však aj o kombinácií textúr, ako len o samotnej chuti. Sú to práve rôzne textúry, ktoré vytvárajú vzrušujúci pocit na jazyku hostí. Jemné textúry bez ďalšieho prvku spravia jedlo nudným. Chrumkavý prvok mu naopak dodá výraz a šmrnc. Chrumkavým prvkom môžu byť napríklad krutóny, zeleninou plnená cestovina či do chrumkava vyprážané cibuľové krúžky. Zážitok zo stolovania môže doplniť aj niečo extra chrumkavé v samotnom jedle, pretože pri konzumácií ucítite textúru, ktorá rozbíja nudnosť a mdlosť. Sezónnosť, čerstvosť a vyváženosť chutí tak, aby v každom jedle bola sladká, slaná a kyslá chuť a chrumkavá textúra. To sú veci, na ktoré je proste dobré vsadiť vždy.
Vsaďte na prezentáciu
V neposlednom rade je to estetika. Pekné stolovanie vie dodať šmrnc každej príležitosti. Dajte si na ňom záležať, pretože rozhodne znásobí radosť pri stolovaní. Vždy sa preto uistite, že máte peknú paletu farieb a vzrušujúcu prezentáciu jedla. Pred tým ako sa pustíte do varenia alebo pečenia, predstavte si výslednú podobu jedla. Ako bude vypadať, ako ho budete podávať? Aká je jeho zvláštna zložka? Podľa toho už upravujte suroviny. Napríklad zeleninový vývar s rezancami bude vyzerať lepšie, keď všetku zeleninu nakrájate na rovnaké kocky Nákypy alebo krémy, ktoré idú horšie vyklopiť, pripravte do pekných pohárov, v ktorých ich budete rovno podávať. Dekorujete šalát alebo pohár jedlými kvetmi. Krémovú polievku pokvapkajte olejom, posypte nahrubo namletou soľou, čiernym korením, nasekanými bylinkami alebo do nej vložte trochu zeleniny vcelku. Veľkosť porcie by mala byť optimálna pre hostí aj zvolený riad. Tanier pretekajúci jedlom neláka k stolu. Aj jedlo potrebuje priestor k vyniknutiu.
Existuje teda veľa spôsobov, ako dať svojmu jedlu oživenie. Vďaka tomu bude vaše vegetariánske jedlo pastvou pre všetky zmysly!
Zeleninové kari s plnenou paprikou
Trojhranky Samosas plnené špenátom a feta syrom