Tipy a triky profíka na úpravu jedla pripraveného v Big Green Egg

Autor1 rok pred 57
Obľúbené0

Aj vy ste vždy túžili variť ako profesionálny kuchár? To sa môže stať skutočnosťou! Začnite tým, že svoje pokrmy hosťom štýlovo a zaujímavo naservírujete. Vďaka niekoľkým kuchynským nástrojom a našim tipom z oblasti kulinárskej gastronómie, je to jednoduchšie, ako si v tomto okamihu myslíte. To, čo sa vašim hosťom zjaví na tanieri, na nich zaručene zapôsobí!

Nezabúdajte, že servírovanie sa naučíte praxou. Najdôležitejšie ale stále ostáva, aby Vaši hostia dostali svoje jedlo pekne teplé a predovšetkým vždy všetci naraz. 



Niekedy je menej viac

Ak chcete jedlo v konečnom kroku krásne naservírovať na tanier, musíte brať do úvahy niekoľko základných pravidiel. Ako prvé sa uistite, že máte k dispozícií dostatok farieb, čo zabezpečí rôznorodosť farebnej zeleniny, ktorú budete mať k dispozícií . V ovocí a zelenine nachádzame farby dúhy: červenú, oranžovú, žltú, zelenú, modrú, indigovú a fialovú. Nezabúdajte však, že aj v tomto prípade je menej viac. Umiestnenie menších ingrediencií na osobitný tanier namiesto toho, aby ste takéto kúsky naukladali na tanier blízko seba, vyčarí sofistikovaný efekt. Uistite sa tiež, že vami servírované jedlo má nielen rôzne farebné kontrasty, ale obsahuje aj kontrast, čo sa týka textúr. Ak do jemnejšej textúry pridáte chrumkavý prvok, jedlo bude pôsobiť oveľa dynamickejšie.
Pozor:  Krémovú polievku pokvapkajte olejom, pričom olejom netvorte čiary, ale kvapkajte rôzne veľké kvapky. A nakoniec rada ohľadom veľkosti porcie - tá by mala byť optimálna. Tanier pretekajúci jedlom neláka k stolu. Aj jedlo potrebuje dostatočný priestor k vyniknutiu. 




Pimp your Food like a pro

Tvar dokonalých koliesok

Sada kruhových vykrajovátok je nevyhnutnosťou v každej kuchyni, nech už varíte kdekoľvek. Môžete ich použiť na vykrajovanie z mäkkých surovín, ktoré sú pekne poddajné a vytvoriť tak na tanieri presné kruhy, krúžky a koliečka. Dekoratívny efekt s dokonalými kruhovými útvarmi bude úchvatný! Menšie kruhové vykrajovače môžete dokonca naplniť a pripraviť tak napríklad malú vežu z tataráku, ratatouille, ryže, kuskusu alebo z hrubého pyré. Po naplnení vykrajovačku podržíte pomocou hmoždinky pre jednoduché uvoľnenie, alebo pomocou zadnej strany lyžice, kedy jemne stlačíte náplň a vykrajovačku uvoľníte smerom dohora  Vnútornú stranu vykrajovačky odporúčame vopred namazať neutrálnym rastlinným olejom, aby sa pri servírovaní jedla ľahko oddelila od suroviny. V prípade, že chcete naservírovať objemovo väčšie jedlo, môžete si zadovážiť špeciálne kruhy na varenie a servírovanie väčších pokrmov. na prípravu dokonale tvarovaných hamburgerov vám dávame do pozornosti túto špeciálnu pomôcku z našej bohatej ponuky príslušenstva Big Green Egg.




Servírovanie omáčky ako hra

K nespočetným množstvám pokrmov zaiste podávate omáčku, s ktorou sa dá na tanieri pekne pohrať. Napríklad môžete na biely servírovací tanier nakreslíte kuchynským štetcom z omáčky rôzne čiary a tvary. Ak podávate dezert s čokoládou, jednoducho roztopte malý diel čokolády so trochou smotany na šľahanie a na tanier nakreslite hladkú čokoládovú čiaru, prípadne pomocou injekčnej striekačky (alebo pomocou obalu z medu „Macko”) rôzne iné zaujímavé útvary. 

Krémové omáčky (slané aj sladké), je možné na tanier naniesť aj v tvare nadýchanej bábovky. Hravo to dokážete s pomocou sifónovej fľaše na šľahačku. Omáčka tak zostane nadýchaná ako obláčik. Omáčku v tomto prípade pripravte vopred a spolu so sifónom odložte do chladničky, aby bola v okamžiku pripravená na podávanie. Na horúce omáčky môžete sifónovú fľašu  vložiť pol hodiny pred podávaním do misky so 70 ° C teplou vodou. 






Kuchynská lyžica ako nástroj na tvorbu dizajnu

Existujú rôzne spôsoby, ako pomocou obyčajnej lyžice, servírovať napríklad chutné zeleninové pyré priamo z kamado Big Green Egg. Môžete napríklad nabrať lyžicu pyré,  preniesť ho na tanier a potom zaoblenou stranou lyžice vyhladiť horúce pyré cez teplý tanier v priamke, alebo po krivke. Alebo pomocou dvoch lyžíc urobiť krásne bochníčky oválneho tvaru, kedy preklápame pyré z jednej lyžice na druhú po jej dĺžke. Tento postup opakujeme niekoľkokrát, aby sme vytvorili pekný oválny tvar bochníka. Túto techniku môžete použiť na hrubé pyré, zmrzlinu, pevnú penu alebo čokoládový krém „ganache”. Pred servírovaním sa uistite, že ste lyžice najskôr ponorili do studenej vody.  Na prípravu menších bochníčkov alebo „halušiek”, môžete použiť čajové lyžičky.



Efektívne zdobenie dezertov

Existuje niekoľko jednoduchých trikov na zdobenie dezertov, ktoré z pochúťky vyčarujú priam umelecké dielo. Napríklad prostredníctvom vopred pripravenej čokoládovej alebo karamelovej mriežky, ktorými ozdobíme hotový dezert pred jeho podávaním. Postup je jednoduchý: rozpustíme čokoládu (v kastróliku s dvojitým dnom alebo nad parou), potom ju opatrne nalejeme do malého kornútika (napríklad z pergamenového papiera) a maľujeme mriežky. Ako podklad použijeme rovnako tak pergamenový papier, pričom po nanesení mriežky na papier necháme čokoládu riadne stvrdnúť. Pokiaľ ide o karamel, na panvici skaramelizujte trochu krupičného cukru s trochou vody a následne (pomocou lyžice) nanášame na pergamenový papier tenké karamelové čiary. Po zaschnutí a zatvrdnutí použijeme ako dekoračný prvok na spomínaný dezert.

Dôležité: dezert potrebuje k vyniknutiu svoj vlastný priestor. Podávame ho preto vždy na väčšom tanieri, kde má dezert dostatok miesta. Miesto na tanieriku môžeme doplniť napríklad ovocím, šľahačkou alebo krémom, ale vždy tak, aby okolo neho zostal voľný priestor. Na dezert napichneme spomínanú mriežku z čokolády alebo karamelu, prípadne vnútro z vanilkových strukov, zmiešaný s cukrom. Fantázií sa v tomto smere naozaj medze nekladú!




Čarujte s cukrárenským vreckom

Akékoľvek pyré je možné nabrať aj do cukrárenského vrecka, pričom si môžeme vybrať čisté línie alebo aj vlnky, či vrúbky. Obsah z cukrárenského vrecka môžete preniesť do vykrajovátka a získať tak na tanieri ďalší zaujímavý tvar. Na plnenie vrecka sú dobré všetky husté krémové konzistencie. Podľa potreby odrežeme menší či väčší koniec jednorázoveho cukrárenského sáčku, podľa toho, čo chceme tou ktorou textúrou jedla vyplniť. Dve rôzne štruktúry, tvary a výšky pritiahnu pohľad viac než len jedna - a preto čarujte, hrajte sa s tvarmi a vrstvite. 



Finálna bodka so štýlom

Aj dozdobenie jedla a pokrmu by malo mať štýl. Ak váš recept obsahuje napríklad jarnú cibuľku, čili papričku či limetku, vždy si niekoľko kúskov odložte bokom na finálne dozdobenie. Vetvička čerstvých bylín jedlo pekne rozjasní a dodá mu požadovaný šmrnc sviežosti. Nebojte sa ani jedlých kvetov. Tie sú dnes naozaj ľahko dostupným gastro-hitom, ktorý si ich môžete natrhať aj vo vlastnej záhrade. Fialky, nechtík, levanduľa, ruža, kapucínka, ďatelina, ibištek či kvety cukety. Konzumujte však iba okvetné lístky, piestiky a tyčinky odstráňte. Zostať môžu len v malých kvetoch ako bazalka či tymian. Ak chcete zachovať kvety čerstvé, rozložte ich na vlhké papierové utierky do vzduchotesnej nádoby a uložte ich do chladničky, kde vydržia až 10 dní. Jediné, na čo by ste si mali dávať pozor, sú prípadné alergie. Konzumácia kvetov by ich mohla zhoršiť, a preto s nimi narábajte naozaj opatrne. Predovšetkým, ak nimi hostíte aj svojich priateľov.

Upozornenie: v gastronómii nikdy nepoužívajte kvety z kvetinárstva – sú chemicky ošetrované.
Na pohodlné krájanie a sekanie byliniek si môžete smelo dokúpiť produkty z našej ponuky príslušenstva. Čo tak začať kvalitnou drevenou doskou?




Tipy na dekoráciu stola

Kde položíte krásny tanier plný úžasne naservírovaného jedla, ak nie na krásne prestretý stôl? Všeobecne platí, že útulnejšia atmosféra sa dá vytvoriť prostredníctvom pastelových farebných tónov na stole. Potom už stačí voliť variácie podľa typu akcie. Nádherný obrus, jemný porcelán, strieborné a sklenené výrobky tvoria nevyhnutný základ. Ak chcete svoje servírovacie umenie ešte o niečo viac vygradovať, zvážte podávanie polievky  alebo dezertu v krásnom pohári, vďaka ktorému bude vyzerať vaše jedlo skutočne veľkolepo.

Ak k jedlu podávate vývar, vylejte ho z porcelánovej čajovej kanvice na tanier priamo pri stole . Hostia budú ohromení! Všetky dekorácie na stole môžete zladiť s ingredienciami vo vašom jedálničku a samozrejme nesmie chýbať ani štýlová soľnička. Ak napríklad pripravujete marhuľový koláč, jablkový dezert či škoricové jedlo, zapracujte do slávnostnej tabule kúsok sušenej marhule, jablka alebo tyčinky škorice. 

S príchodom jesene sa mení príroda okolo nás a tiež priestory, v ktorých žijeme. Kým na jar zdobia stoly rozkvitnuté kvety a v lete stoly plné misiek so sezónnymi  plodmi,  na jeseň sa obkolesujeme materiálmi a dekoráciami v príjemných zemitých tónoch a farbách evokujúcich pocit tepla a bezpečia. Čo tak vyskúšať použiť na dekoráciu plody jesene? Tak čo, už ste boli pozbierali všetky gaštany a nádherne oranžové tekvice?



Zlatá bodka na záver:

Pre úplný gastronomický zážitok nezabudnite dať svojim hosťom špeciálne pripravené, vlastnoručne napísané  jedálne lístky. Áno - WAW!


Recept na trojchodové menu z Big Green Egg.






Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa