Portugalské plnené koláčky - Pastéis de nata
Slávny portugalský plnený koláč Pastéis de Nata, je tradičné pečivo známe po celom svete. Tieto pudingové tortičky sú variáciou koláčikov pastéis de Belém, ktoré sú exkluzívne dostupné len na Rua de Belém 84 v Lisabone. Pastéis de Belém sa vyrábajú podľa tajného receptu mníchov z kláštora Jerónimos z roku 1837, pričom Pastéis de nata nájdete v každej pekárni v Lisabone a všade inde v Portugalsku. Neviete sa dočkať, kedy ich ochutnáte? A prečo si ich nepripraviť doma v Big Green Egg? Aby ste upiekli čo najchutnejšie a najautentickejšie koláčiky, necháte pudingovú plnku jeden deň odpočívať a až potom upečiete toto sladké pečivo. Vyžaduje to síce trochu trpezlivosti, ale konečný výsledok bude stáť za to!
CHOD: DEZERT
KATEGÓRIA: MÚČNIK
TECHNIKA VARENIA: PEČENIE
KUCHYŇA: PORTUGALSKÁ
ÚROVEŇ: STREDNE NÁROČNÁ
DOBA PRÍPRAV: 30 MIN.
DOBA VARENIA: 31HOD. 5 MIN
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 HOD. 25 MIN:
PORCIE: 20 KS
INGREDIENCIE:
Koláčiky z lístkového cesta - korpusy na plnenie
2 rolky čerstvého lístkového cesta (270 g každý)
mäkké maslo na vymastenie
Náplň - puding
1 bio pomaranč
1 organická limetka
1 tyčinka škorice
150 ml vody
250 g cukru
65 g múky (plus niečo navyše na posypanie tablice)
250 ml plnotučného mlieka
5 žĺtkov
Na ozdobenie
škorica mletá
práškový cukor
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. Na prípravu pudingu: škrabkou nalúpeme 3 pásiky pomarančovej kôry a 3 pásiky limetkovej kôry (samotné ovocie nepoužijete). Tyčinku škorice rozlomíme na polovicu. Vodu, pomarančovú kôru, limetkovú kôru, škoricu a cukor privedieme do varu a následne znížime teplotu a cukrový sirup necháme takto variť približne 1 minútu.
2. Po stanovenom čase sirup odstavíme z ohňa/sporáku a sirup necháme pár minút odstáť, aby sa chute plne rozvinuli.
3. Následne cukrový sirup precedíme. V hrnci zmiešame múku a mlieko a hladkú zmes zahrievame do zhustnutia. Postupne do hrnca vmiešame pripravený cukrový sirup. Hrniec následne položíme do ľadovej vody a miešame, pokým puding nevychladne.
4. Do vychladnutej zmesi vmiešame žĺtky a puding precedíme. Nakoniec prikryjeme a vložíme do chladničky na 24 hodín.
PRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a spolu s convEGGtorom a nerezovým roštom zohrejeme vajíčko na teplotu 220 °C.
2. Na prípravu korpusov na koláčiky z lístkového cesta: rozbalíme kúpené rolky z lístkového cesta a odstránime z nich papier na pečenie. Každý plát zrolujeme z najužšej strany a každý zrolovaný valček cesta nakrájame na 10 rovnakých častí/plátkov. Vznikne nám 20 budúcich korpusov na pastéis de nata, ktoré si vymastíme maslom, vysypeme múkou, pričom prebytočné množstvo vytrasieme. Do každej formičky vtlačíme jeden plátok lístkového cesta.
3. Na rošt do zeleného vajíčka položíme kameň na pečenie, ktorý si predhrejeme približne 10 minút. Krém medzitým porozdeľujeme do jednotlivých formičiek.
4. Naplnené formičky položíme na kameň na pečenie, zatvoríme poklop Big Green Egg a následne pastéis de nata pečieme približne 20-25 minút dozlatista.
5. Vychladnuté tortičky podávame zľahka zasnežené práškovým cukrom a trochou mletej škorice.
Môžeme podávať aj teplé s kávou... existuje niekoľko spôsobov, ako si vychutnať toto lahodné pečivo. Určite náš recept vyskúšajte!
Dobrú chuť!