Tacos s trhaným Carnitas na mexický spôsob
Boli ste niekedy v Mexiku? Ak áno, je pravdepodobné, že ste tam ochutnali mexické pouličné jedlo - taco s mletým mäsom alias carnitas. Toto jedlo pozostáva z pomaly pečeného bravčového mäsa, ktoré sa tradične pripravuje z bravčovej krkovičky alebo pliecka. Na americkej scéne BBQ je pliecko (po anglicky známe ako boston butt) považované za jeden z najlepších častí vhodných na prípravu trhaného bravčového mäsa. V našom recepte si však tentokrát pripravíme carnitas z pomaly pečeného bravčového bôčika a budeme ho podávať ako taco s jednoduchým guacamole a pico de gallo alias paradajkovej salse. To všetko pekne spolu v malej tortille. Chutné domáce pouličné jedlo zo zeleného vajíčka Big Green Egg.
CHOD: HLAVNÉ JEDLO, CHUŤOVKA
KATEGÓRIA: MÄSO, BRAVČOVÉ MÄSO
TECHNIKA VARENIA: ÚDENIE, SMAŽENIE
KUCHYŇA: MEXICKÁ
ÚROVEŇ: JEDNODUCHÁ
DOBA PRÍPRAV: 20 MIN.
DOBA VARENIA: 3 HOD. 10 MIN
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 3 HOD. 30 MIN:
PORCIE: 12 KS
INGREDIENCIE:
Carnitas - trhané mäso
1 kg chudého bravčového bôčika
2 bio pomaranče
2 lyžice teľacieho vývaru
Koreniaca zmes
3 lyžice jemnej morskej soli
3 lyžice tmavého kryštálového cukru
½ lyžice sušenej cibule
½ lyžičky sušeného granulovaného cesnaku
1 polievková lyžica červenej mletej údenej papriky
1 ČL mletého koriandra
½ ČL muškátového orieška
1 ČL mletej rasce
1 polievková lyžica mletého korenia “vadouvan” (francúzske kari korenie)
½ ČL mletého čierneho korenia
Pico de gallo - paradajková salsa
1 červená cibuľa
½ uhorky
1 pomodori paradajka
1 červená španielska chilli paprička
1 zelená paprička jalapeňo
4 zelené olivy bez kôstok
125 g syra feta
10 čerstvých listov koriandra
3 lyžice extra panenského olivového oleja
1 lyžica sushi octu
Guacamole
1 avokádo
1 organická limetka
2 lyžice extra panenského olivového oleja
Na servírovanie:
12 kukuričných tortíl (Ø 10 cm)
čerstvé listy koriandra podľa chuti
Požadované príslušenstvo:
polovičný perforovaný rošt (2x)
jednorazová miska na odkvapkávanie
oválny zelený liatinový pekáč (veko)
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a vajíčko zohrejeme na teplotu 160°C. Medzitým si na prípravu trhaného carnitas: nakrájame bravčový bôčik na cca 5 centimetrové kocky. Mäso rovnomerne rozdelíme na 2 polovične perforované rošty.
2. Následne všetky ingrediencie na koreniacu zmes zmiešame dokopy a 4 polievkové lyžice koreniacej zmesi použijeme na ochutenie mäsa na roštoch (zvyšok koreniacej zmesi odložíme na ďalšie varenie).
PRÍPRAVA
1. Kus jablkového dreva na údenie položíme na žeravé drevné uhlie a následne do vajíčka umiestnime convEGGtor. Navrch položíme jednorazovú odkvapkávaciu misku a do zeleného vajíčka umiestnime nerezový rošt. Na rošt následne položíme oba polovične perforované rošty s bravčovým bôčikom. Potom poklop vajíčka zatvoríme a bravčový bôčik necháme údiť približne 1 hodinu. Teplota zeleného vajíčka umiestnením convEGGtora klesne na približne 110°C a túto teplotu sa budeme snažiť naďalej udržiavať.
2. Po 1 hodine zvýšime teplotu vajíčka na 150°C a bôčik pečieme ďalšiu 1 hodinu.
3. Po stanovenom čase vyberieme oba perforované rošty a bravčový bôčik preložíme do veka oválneho liatinového pekáča. Pomaranče nakrájame na štvrtiny a šťavu vytlačíme do veka na mäso. Do šťavy pridáme aj použité pomarančové šupky (pre extra chuť) a pridajte k nej teľací vývar. Veko umiestnime späť na gril, zatvoríme poklop zeleného vajíčka a teplotu vo vajíčku nastavíme na 160 °C. Takto varíme ešte asi 1 hodinu, pokým nebude bravčový bôčik pekne mäkký.
4. Medzitým si na salsu na pico de gallo: ošúpeme a nakrájame červenú cibuľu. Polovicu uhorky ošúpeme, spolu s paradajkou pozdĺžne rozpolíme a z uhorky i paradajky vyberieme semienka. Zvyšnú dužinu nakrájame na malé kocky. Z chilli papričiek a paprík jalapeňo odrežeme stopky, odstránime semienka a zvyšnú dužinu nadrobno nakrájame. Olivy nakrájame na krúžky. Fetu nakrájame na kocky veľké približne 1 centimeter, lístky koriandra nakrájame na tenké pásiky. Všetky ingrediencie na salsu na pico de gallo zmiešame dokopy a nakoniec pridáme soľ a mleté čierne korenie podľa svojej chuti.
5. Na prípravu guacamole: rozpolíme avokádo a odstránime kôstku aj šupku a zvyšnú dužinu nakrájame na kocky. Ošúpeme limetku, ktorú následne prekrojíme z jednej polovice vytlačíme šťavu. Všetky ingrediencie na prípravu guacamole zmiešame dokopy.
6. Veko s bravčovým bôčikom zložíme zo zeleného vajíčka, pomarančové šupky vyberieme a bravčový bôčik povyberáme na extra misku alebo lopár pomocou dvoch vidličiek. Mexické ťahané bravčové mäso by malo byť mäkké ale aj jemne chrumkavé. Tortilly naplníme trhaným mäskom, guacamole a salsou pico de gallo. Nakoniec podľa chuti ozdobíme čerstvým koriandrom.
TIP: Pražené fazule sú skvelou prílohou ku každému mexickému jedlu. Fazuľu najprv na noc namočte do vody a potom uvarte. Ssceďte ju a opláchnite pod vodou a následne vložte do hrnca s cibuľou, cesnakom, soľou a vodou. Zmes priveďte do varu a varte asi hodinu.Ak máte radšej jemnejšiu fazuľu alebo hustejšiu omáčku ako len celú fazuľu, zmes pred pečením ešte 30 minút rozdrvte.
Dobrú chuť!