Tacos s trhaným Carnitas na mexický spôsob

Autor1 mes. pred od autora 65
Obľúbené0

Boli ste niekedy v Mexiku? Ak áno, je pravdepodobné, že ste tam ochutnali mexické pouličné jedlo - taco s mletým mäsom alias carnitas. Toto jedlo pozostáva z pomaly pečeného bravčového mäsa, ktoré sa tradične pripravuje z bravčovej krkovičky alebo pliecka. Na americkej scéne BBQ je pliecko (po anglicky známe ako boston butt)  považované za jeden z najlepších častí vhodných na prípravu trhaného bravčového mäsa. V našom recepte si však tentokrát  pripravíme carnitas z pomaly pečeného bravčového bôčika a budeme ho podávať ako taco s jednoduchým guacamole a pico de gallo alias paradajkovej salse. To všetko pekne spolu v malej tortille. Chutné domáce pouličné jedlo zo zeleného vajíčka Big Green Egg.




CHOD: HLAVNÉ JEDLO, CHUŤOVKA

KATEGÓRIA: MÄSO, BRAVČOVÉ MÄSO

TECHNIKA VARENIA: ÚDENIE, SMAŽENIE

KUCHYŇA: MEXICKÁ

ÚROVEŇ: JEDNODUCHÁ

DOBA PRÍPRAV: 20 MIN.

DOBA VARENIA: 3 HOD. 10 MIN

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 3 HOD. 30 MIN:

PORCIE: 12 KS


Carnitas na mexický spôsob

INGREDIENCIE:



Carnitas - trhané mäso


1 kg chudého bravčového bôčika

2 bio pomaranče

2 lyžice teľacieho vývaru




Koreniaca zmes


3 lyžice jemnej morskej soli

3 lyžice tmavého kryštálového cukru

½ lyžice sušenej cibule

½ lyžičky sušeného granulovaného cesnaku

1 polievková lyžica červenej mletej údenej papriky 

1 ČL mletého koriandra

½ ČL muškátového orieška

1 ČL mletej rasce

1 polievková lyžica mletého korenia “vadouvan” (francúzske kari korenie)

½ ČL mletého čierneho korenia





Pico de gallo - paradajková salsa

1 červená cibuľa

½ uhorky

1 pomodori paradajka

1 červená španielska chilli paprička

1 zelená paprička jalapeňo

4 zelené olivy bez kôstok

125 g syra feta

10 čerstvých listov koriandra

3 lyžice extra panenského olivového oleja

1 lyžica sushi octu

Carnitas na mexický spôsob

Guacamole

1 avokádo

1 organická limetka

2 lyžice extra panenského olivového oleja

 

Carnitas na mexický spôsob

Na servírovanie:

12 kukuričných tortíl (Ø 10 cm)

čerstvé listy koriandra podľa chuti




Požadované príslušenstvo:

polovičný perforovaný rošt (2x)

jablkové kusy dreva na údenie

convEGGtor

jednorazová miska na odkvapkávanie

rošt z nehrdzavejúcej ocele

oválny zelený liatinový pekáč (veko)


Carnitas na mexický spôsob

PREDPRÍPRAVA

1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a vajíčko zohrejeme na teplotu 160°C. Medzitým si na prípravu trhaného carnitas: nakrájame bravčový bôčik na cca 5 centimetrové kocky. Mäso rovnomerne rozdelíme na 2 polovične perforované rošty.

2. Následne všetky ingrediencie na koreniacu zmes zmiešame dokopy a 4 polievkové lyžice koreniacej zmesi použijeme na ochutenie mäsa na roštoch (zvyšok koreniacej zmesi odložíme na ďalšie varenie).



Carnitas na mexický spôsob


PRÍPRAVA

1. Kus jablkového dreva na údenie položíme na žeravé drevné uhlie a následne do vajíčka umiestnime convEGGtor. Navrch položíme jednorazovú odkvapkávaciu misku a do zeleného vajíčka umiestnime nerezový rošt. Na rošt následne položíme oba polovične perforované rošty s bravčovým bôčikom. Potom poklop vajíčka zatvoríme a bravčový bôčik necháme  údiť približne 1 hodinu. Teplota zeleného vajíčka umiestnením convEGGtora klesne na približne 110°C a túto teplotu sa budeme snažiť naďalej udržiavať.

2. Po 1 hodine zvýšime teplotu vajíčka na 150°C a bôčik pečieme ďalšiu 1 hodinu.

3. Po stanovenom čase vyberieme oba perforované rošty a bravčový bôčik preložíme do veka oválneho liatinového pekáča. Pomaranče nakrájame na štvrtiny a šťavu vytlačíme do veka na mäso.  Do šťavy pridáme aj použité pomarančové šupky (pre extra chuť) a pridajte k nej teľací vývar. Veko umiestnime späť na gril, zatvoríme poklop zeleného vajíčka  a teplotu vo vajíčku nastavíme na 160 °C. Takto varíme ešte asi 1 hodinu, pokým nebude bravčový bôčik pekne mäkký.

4. Medzitým  si na salsu na pico de gallo: ošúpeme a nakrájame červenú cibuľu. Polovicu uhorky ošúpeme, spolu s paradajkou pozdĺžne rozpolíme a z uhorky i paradajky vyberieme semienka. Zvyšnú dužinu nakrájame na malé kocky. Z chilli papričiek a paprík jalapeňo odrežeme stopky, odstránime semienka a zvyšnú dužinu nadrobno nakrájame. Olivy nakrájame na krúžky. Fetu nakrájame na kocky veľké približne 1 centimeter, lístky koriandra nakrájame na tenké pásiky. Všetky ingrediencie na salsu na pico de gallo zmiešame dokopy a nakoniec pridáme soľ a mleté čierne korenie podľa svojej chuti.

5. Na prípravu guacamole: rozpolíme avokádo a odstránime kôstku aj šupku a zvyšnú dužinu nakrájame na kocky. Ošúpeme limetku, ktorú následne prekrojíme z jednej polovice vytlačíme šťavu. Všetky ingrediencie na prípravu guacamole zmiešame dokopy.

6. Veko s bravčovým bôčikom zložíme zo zeleného vajíčka, pomarančové šupky vyberieme a  bravčový bôčik povyberáme na extra misku alebo lopár pomocou dvoch vidličiek. Mexické ťahané bravčové mäso by malo byť mäkké ale aj jemne chrumkavé. Tortilly naplníme  trhaným mäskom, guacamole a salsou pico de gallo. Nakoniec podľa chuti ozdobíme čerstvým koriandrom. 

 

TIP: Pražené fazule sú skvelou prílohou ku každému mexickému jedlu. Fazuľu najprv na noc namočte do vody a potom uvarte. Ssceďte ju a opláchnite pod vodou a následne vložte do hrnca s cibuľou, cesnakom, soľou a vodou. Zmes priveďte do varu a varte asi hodinu.Ak máte radšej jemnejšiu fazuľu alebo hustejšiu omáčku ako len celú fazuľu, zmes pred pečením ešte 30 minút rozdrvte.


Carnitas na mexický spôsob


Dobrú chuť!


Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa