Rizoto s vyprážanými krevetami a údenými ikrami zo pstruha lososovitého
Rizoto s vyprážanými krevetami a údenými ikrami zo pstruha lososovitého je najchutnejšie rizoto, ktoré si kedy vo svojom Big Green Egg pripravíte. Náš tento recept obsahuje tigrie krevety (resp.môžete použiť aj veľké kráľovské krevety) a na doladenie chuti ikry zo pstruha, ktorý je skvelou alternatívou k lososovi. Dôležité bude zaobstatrať si čerstvé nešúpané krevety, pretože opražením ich hlavy a panciera, dodáte rizotu ešte väčšiu chuť.
Krevety: obsahujú minimum kalórií a pritom sú bohaté na výživové látky. Ak sú krevety zmrazené, musíme ich pred prípravou rozmraziť. Ľahko ich rozmrazíme cez noc v chladničke alebo zmrazené krevety vložíme do cedidla a v dreze ich necháme odmraziť pod tečúcou studenou vodou.
CHOD: HLAVNÉ JEDLO, OBED
KATEGÓRIA: RYBY
TECHNIKA VARENIA: ÚDENIE, SMAŽENIE, VARENIE
KUCHYŇA: TALIANSKA
ÚROVEŇ: STREDNE NÁROČNÁ
DOBA PRÍPRAV: 15 MIN.
DOBA VARENIA: 1 HOD. 25 MIN
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 HOD. 40 MIN:
PORCIE: 4
INGREDIENCIE:
Rizoto:
8 tigrie krevety resp. 12 veľkých kráľovských kreviet
125 ml olivového oleja
1 šalotka
220 g ryže carnaroli
200 ml suchého bieleho vína
400 ml silného zeleninového vývaru
400 ml vody
100 g mascarpone
Na dozdobenie:
50 g oranžových ikrier zo pstruha lososovitého
2 bio citróny
4 čerstvé byĺky fialových a/alebo zelených lístkov bazalky
Požadované príslušenstvo:
čerešňové drevené štiepky na údenie
liatinový zelený pekáč (oválny)
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a zohrejeme ho na teplotu 120°C. Pokým sa vajíčko nahrieva, pripravíme sa ingrediencie na dozdobenie: scedíme ikry pstruha lososového v malom sitku z nehrdzavejúcej ocele.
PRÍPRAVA
1. Na žeravé drevné uhlie nasypeme hrsť čerešňových štiepok, do vajíčka umiestnime convEGGtora nerezový rošt. Navrch položíme sitko s ikrami pstruha lososovitého a poklop vajíčka uzatvoríme. Teplota v Big Green Egg umiestnením convEGGtora klesne na približne 70°C, pričom túto teplotu udržujeme a ikry necháme údiť približne 10 minút.
2. Kým sa ikry údia, ošúpeme tigrie resp. kráľovské krevety, pričom ich hlavy a ulity odložíme bokom. Z kreviet dôkladne odstránime črevný trakt, opláchneme ich pod studenou vodou a dobre scedíme.
3. Po stanovenom čase ikry pstruha lososovitého vyberieme zo zeleného vajíčka a odložíme ich bokom. Z vajíčka vyberieme rošt aj convEGGtor a opätovne vložíme rošt späť, pričom na rošt umiestnime polovičnú platňu. Zvýšime teplotu zeleného vajíčka na 200 °C a predhrejeme platňu aspoň na 10 minút.
4. Platňu pokvapkáme 2 polievkovými lyžicami olivového oleja, položíme na ňu očistené krevety a smažíme približne 30 sekúnd, pokým nebude spodná strana kreviet pekne ružová. Potom tigrie/kráľovské krevety otočíme a smažíme ďalších 30 sekúnd a hotové ich odložíme bokom.
5. Platňu Plancha zložíme zo zeleného vajíčka a na rošt umiestnime oválny liatinový pekáč, ktorý opäť predohrejeme približne 10 minút. Do pekáča dáme 6 polievkových lyžíc (asi 100 mililitrov) olivového oleja a pridáme doň hlavy a lastúry kreviet, ktoré sme si pri čistení odložili bokom a smažíme asi 5 minút. Občas obsah pekáča premiešame a zatlačíme na hlavu lyžičkou, aby sa do oleja uvoľnilo čo najviac šťavy. Kým sa časti kreviet smažia, ošúpeme a nakrájame šalotku.
6. Po stanovenom čase orestované hlavy a lastúry kreviet vyberieme z liatinového pekáča, (vyhodíme ich) a do pekáča pridáme šalotku. Šalotku restujeme asi 3 minúty.
7. Ryžu carnaroli vmiešame do šalotky a opekáme asi 30 sekúnd. Zalejeme bielym vínom a redukujeme, pokým sa víno takmer úplne nevstrebe.
8. Do liatinového pekáča nalejeme veľkú dávku zeleninového vývaru a premiešame s obsahom. Počkáme, pokým sa vývar takmer úplne neabsorbuje do obsahu a opäť pridáme ďalší. Ak sa stane, že sa vývar minie, na zvyšok použijeme čistú vodu. S pridávaním tekutiny však vždy počkáme, pokým sa predchádzajúca tekutina nevstrebe. Rizoto necháme dusiť, pokým sa neuvarí, čo celkovo trvá približne 30 minút. Po každom úkone poklop zeleného vajíčka zatvoríme.
9. Nakoniec liatinový pekáč vyberieme z Big Green Egg a do rizota okamžite primiešame osmažené krevety, aby stihli absorbovať teplo z práve dovareného rizota. Nakoniec do rizota vmiešame mascarpone a podľa chuti dosolíme a dochutíme mletým čiernym korením. Hotové jedlo naservírujeme na taniere, navrch nastrúhame kôru z citrónov a ozdobíme údenými ikrami a lístkami čerstvej bazalky.
Vedeli ste, že… ikry majú okrem jedinečnej textúry aj množstvo živín, vrátane vitamínu B-12 a omega-3 mastných kyselín? Omega-3 mastné kyseliny sú napríklad dôležité pre správnu funkciu mozgu a pre zdravie srdca a pomáhajú znižovať zápal v tele.
Dobrú chuť!