Filet z lososa so zeleninou a citrónovým maslom
Špeciálne príslušenstvo na údenie od Big Green Egg v podobe stojanu/veže je multifunkčné príslušenstvo, ktoré vám umožní variť na rôznych úrovniach súčasne. Súčasťou tohto príslušenstva sú drevené dosky z cédrového dreva a nerezový rošt. Tip šéfkuchára: na prípravu pokrmu vždy vyberte také ingrediencie, ktoré vyžadujú rovnaký čas prípravy. Chcete si zaúdiť domácu klobásku alebo rybu? Zaveste ich na háčiky na tyčiach stojanu. Na priame varenie umiestnite stojan priamo na nerezový rošt nad ohnisko. Pomocou tohto šikovného nástroja si raz-dva pripravíte kompletné jedlo, ktoré sa pripraví na jednotlivých úrovniach v stojane: filet z lososa so zelenou špargľou, sladké zemiaky, paradajky i citrónové maslo.
CHOD: HLAVNÉ JEDLO, OBED
KATEGÓRIA: RYBA
TECHNIKA VARENIA: NEPRIAME VARENIE
KUCHYŇA:-
ÚROVEŇ: JEDNODUCHÁ
DOBA PRÍPRAV: 35 MIN.
DOBA VARENIA: 20 MIN
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 55 MIN:
PORCIE: 4
INGREDIENCIE:
Losos
650 g filé z lososa s kožou
1 polievková lyžica jemnej francúzskej horčice
Zemiaky
1 malý oranžový sladký zemiak
1 malý fialový sladký zemiak
2 lyžice jemného olivového oleja
1 čerstvá byľka rozmarínu
1 čerstvá byľka tymiánu
1 lyžica strúhaného parmezánu
Zelenina
4 zelené špargle
2 lyžice olivového oleja
2 paradajky pomodori
2 lyžice panko strúhanky
Maslo
2 plátky bio citrónu
150 g masla
Požadované príslušenstvo:
multifunkčný stojan/veža na údenie
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a vajíčko zohrejeme spolu s convEGGtorom na teplotu 170°C. Skontrolujeme filet z lososa, či neobsahuje kosti a v prípade potreby ich dôkladne odstránime. Následne filet položíme kožou smerom nadol na cédrovú drevenú dosku do multifunkčného stojana na údenie. Posypeme ho soľou, mletým čiernym korením a vrch i boky potrieme horčicou.
2. Batáty umyjeme a osušíme. Následne ich nakrájame resp.nastrúhame na strúhadle na tenké plátky. Potom plátky naskladáme na seba a okrúhlym vykrajovačom (Ø 3 cm) z po častiach povykrajujeme kolieska . Do misky nalejeme olivový olej a namočíme do neho plátky zemiakov. Plátky poukladáme na cédrovú dosku, pričom by sa mali prekrývať do tvaru škridly. Oranžové a fialové kolieska môžeme pekne striedať, aby sa vytvoril zaujímavý vizuálny prvok. Ihličky z rozmarínu aj listy z tymianu jemne nakrájame a posypeme nimi plátky zemiakov na doske. Nakoniec poukladáme zemiaky posypeme parmezánom.
3. Na prípravu zeleniny: Jemne osolenú vodu dáme zovrieť do panvice. Zo špargle odrežeme tvrdé spodné časti a dáme ich na 1 minútku blanšírovať do vriacej vody. Následne špargľu prepláchneme studenou vodou a scedíme. Špargľu pokvapkáme 1 polievkovou lyžicou olivového oleja a poukladáme na rošt do multifunkčného stojana na údenie. Paradajky nakrájame na 2 cm hrubé plátky a poukladáme ich povedľa špargle. Zmiešame zvyšnú lyžicu olivového oleja s panko strúhankou a posypeme ňou plátky paradajok.
PRÍPRAVA
1. Rošt so zeleninou zasunieme na spodnú úroveň multifunkčného stojanu na údenie, grilovaciu dosku so zemiakmi do tretej úrovne a lososa do piatej úrovne. Na prípravu citrónového masla do liatinovej rajnice na omáčku najskôr pridáme kolieska citróna a maslo. Stojan na údenie položíme na convEGGtor a vedľa stojanu umiestnime liatinovú rajnicu. Takto necháme vo vajíčku približne 12 minút, pokým filet lososa nedosiahne vnútornú teplotu 42°C, ktorú odkontrolujeme teplomerom na okamžité odčítanie teploty. Keď sa maslo v liatinovej rajnici roztopí, pridáme k nemu kúsok žeravého drevného uhlia pre extra vyberieme.
2. Napokon filet z lososa nakrájame na osem rovnakých plátkov a naservírujeme ich na taniere so sladkým zemiakom, zelenou špargľou a paradajkou. Na záver pokvapkáme citrónovým maslom.
Dobrú chuť!