Jamajské Jerk kurča

Autor1 mes. pred od autora 55
Obľúbené0

Už ste niekedy počuli o Jerk kurati? Jamajské Jerk kurča je obľúbené jedlo, ktoré ponúka zaujímavú škálu korenín a chutí. Jedlo pochádza z Jamajky a vyžaduje marinovanie kuracích častí vo farebnom zmesi bylín a korenín.Náš recept je koncipovaný podľa soulovej divy a gurmánky Shirmany Rousovej, ktorá kurča marinuje až 24 hodín. Následne ho pripraví na panvici v zelenom vajíčku Big Green Egg. Inak si to už ani neviete predstaviť, je tak?

 


CHOD: HLAVNÉ JEDLO

KATEGÓRIA: MÄSO, HYDINA

TECHNIKA: SMAŽENIE, GRILOVANIE

KUCHYŇA: KARIBIK

ÚROVEŇ: JEDNODUCHÁ

DOBA PRÍPRAV: 15 MIN.

DOBA VARENIA: 1 HOD. 10 MIN

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 HOD. 25 MIN:

PORCIE: 4-6


Jamajské Jerk kurča


INGREDIENCIE:



Kurča

1½ kg vykostených kuracích stehienok

40 ml octu

3 limetky

1 červená španielska chilli paprička

5 čerstvých byliek petržlenu





Marináda

1 červená cibuľa

5 strúčikov cesnaku

2 červené španielske chilli papričky

1-2 cm koreň zázvoru (1 polievková lyžica strúhaného)

60 ml sójovej omáčky

1½ lyžice trstinového cukru

1 ČL mletej škorice

1 ČL mletého muškátového orieška

¼ ČL mletých klinčekov

½ lyžičky soli



Jamajské Jerk kurča

Požadované príslušenstvo:

convEGGtor

rošt z nehrdzavejúcej ocele

liatinová panvica




PREDPRÍPRAVA


1. Kuracie stehná vložíme do veľkej misky a zalejeme ich po vrch studenou vodou. Následne  pridáme ocot. Kuracie stehná vo vode dobre umyjeme, vodu vylejeme a mäso scedíme.

2. Na prípravu marinády: ošúpeme a nakrájame si cibuľu a cesnak. Chilli papričku rozpolíme, zbavíme stopiek a semiačok a dužinu nakrájame nadrobno. Očistíme a nastrúhajte i koreň zázvoru.  Následne všetky ingrediencie na prípravu marinády spolu dobre zmiešajte, prípadne všetko spolu dohladka rozmixujeme.

3. Kurča vložíme do uzatvárateľného plastového sáčku, zalejeme pripravenou marinádou, zmiešame, uzatvoríme a necháme v chladničke 24 hodín marinovať.



Jamajské Jerk kurča


PRÍPRAVA


1. V zelenom vajíčku Big Green Egg najskôr zapálime drevné uhlie a následne vajíčko spolu s convEGGtorom a nerezovým roštom zohrejeme na teplotu 190°C. Marinované kuracie stehná vyberieme z chladničky a vložíme ich do misy.

2. Liatinovú panvicu umiestnime na rošt a poukladáme na ňu kuracie stehná. Na kurča nalejeme marinádu, ktorá nám ostala v miske. Poklop vajíčka zatvoríme a kuracie stehná grilujeme/smažíme 45 až 50 minút, pokým nie sú pekne mäkké a zlatisté. Počas grilovania stehienka na panvici občas pootočíme, pričom po každom úkone poklop zeleného vajíčka zatvoríme. Kým sa mäsko pripravuje, rozpolíme limetky a vložíme ich do panvice s kuracím mäsom. Z chilli papričky odrežeme stonku, zbavíme jadierok a nakrájame na tenké kolieska. Z petržlenovej vňate oberieme lístky a nasekáme ju nadrobno.

3. Panvicu s hotovým mäsom vyberieme z Big Green Egg a položíme ju na ohňovzdornú podložku na stôl. Vrch ozdobíme čili papričkou a petržlenovou vňaťou. Podávajte podľa preferencie napríklad s kukuričným chlebom alebo inou obľúbenou prílohou.

 

Dobrú chuť!




Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa