Jamajské Jerk kurča
Už ste niekedy počuli o Jerk kurati? Jamajské Jerk kurča je obľúbené jedlo, ktoré ponúka zaujímavú škálu korenín a chutí. Jedlo pochádza z Jamajky a vyžaduje marinovanie kuracích častí vo farebnom zmesi bylín a korenín.Náš recept je koncipovaný podľa soulovej divy a gurmánky Shirmany Rousovej, ktorá kurča marinuje až 24 hodín. Následne ho pripraví na panvici v zelenom vajíčku Big Green Egg. Inak si to už ani neviete predstaviť, je tak?
CHOD: HLAVNÉ JEDLO
KATEGÓRIA: MÄSO, HYDINA
TECHNIKA: SMAŽENIE, GRILOVANIE
KUCHYŇA: KARIBIK
ÚROVEŇ: JEDNODUCHÁ
DOBA PRÍPRAV: 15 MIN.
DOBA VARENIA: 1 HOD. 10 MIN
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 HOD. 25 MIN:
PORCIE: 4-6
INGREDIENCIE:
Kurča
1½ kg vykostených kuracích stehienok
40 ml octu
3 limetky
1 červená španielska chilli paprička
5 čerstvých byliek petržlenu
Marináda
1 červená cibuľa
5 strúčikov cesnaku
2 červené španielske chilli papričky
1-2 cm koreň zázvoru (1 polievková lyžica strúhaného)
60 ml sójovej omáčky
1½ lyžice trstinového cukru
1 ČL mletej škorice
1 ČL mletého muškátového orieška
¼ ČL mletých klinčekov
½ lyžičky soli
Požadované príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. Kuracie stehná vložíme do veľkej misky a zalejeme ich po vrch studenou vodou. Následne pridáme ocot. Kuracie stehná vo vode dobre umyjeme, vodu vylejeme a mäso scedíme.
2. Na prípravu marinády: ošúpeme a nakrájame si cibuľu a cesnak. Chilli papričku rozpolíme, zbavíme stopiek a semiačok a dužinu nakrájame nadrobno. Očistíme a nastrúhajte i koreň zázvoru. Následne všetky ingrediencie na prípravu marinády spolu dobre zmiešajte, prípadne všetko spolu dohladka rozmixujeme.
3. Kurča vložíme do uzatvárateľného plastového sáčku, zalejeme pripravenou marinádou, zmiešame, uzatvoríme a necháme v chladničke 24 hodín marinovať.
PRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg najskôr zapálime drevné uhlie a následne vajíčko spolu s convEGGtorom a nerezovým roštom zohrejeme na teplotu 190°C. Marinované kuracie stehná vyberieme z chladničky a vložíme ich do misy.
2. Liatinovú panvicu umiestnime na rošt a poukladáme na ňu kuracie stehná. Na kurča nalejeme marinádu, ktorá nám ostala v miske. Poklop vajíčka zatvoríme a kuracie stehná grilujeme/smažíme 45 až 50 minút, pokým nie sú pekne mäkké a zlatisté. Počas grilovania stehienka na panvici občas pootočíme, pričom po každom úkone poklop zeleného vajíčka zatvoríme. Kým sa mäsko pripravuje, rozpolíme limetky a vložíme ich do panvice s kuracím mäsom. Z chilli papričky odrežeme stonku, zbavíme jadierok a nakrájame na tenké kolieska. Z petržlenovej vňate oberieme lístky a nasekáme ju nadrobno.
3. Panvicu s hotovým mäsom vyberieme z Big Green Egg a položíme ju na ohňovzdornú podložku na stôl. Vrch ozdobíme čili papričkou a petržlenovou vňaťou. Podávajte podľa preferencie napríklad s kukuričným chlebom alebo inou obľúbenou prílohou.
Dobrú chuť!