Šalát s grilovaným avokádom a chrumkavými cícerovými fašírkami „falafel”
Počuli ste už niekedy o jedle „falafel”? Je to tradičné arabské vegánske jedlo, veľmi obľúbené už aj v našich končinách, ktoré je okrem iného obzvlášť vhodné aj na prípravu vo vajíčku Big Green Egg. Falafel je nízkokalorické jedlo, ktoré sa často podáva napríklad v sendviči. Ak by ste si chceli pripraviť svoj vlastný falafel doma, potom k nemu určite doporučujeme nádherne grilovaný avokádový šalát. Týmto spôsobom môžete podávať skvelý vegánsky predkrm alebo chutný obed, na ktorom si pochutí každý!
CHOD: predjedlo, obed
KATEGÓRIA: vegetariánske, vegánske, šalát
TECHNIKA VARENIA: grilovanie, praženie, nepriame varenie
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 20 min.
DOBA VARENIA: 50 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 10 min.
PORCIE: 4
POTREBNÉ INGREDIENCIE - ŠALÁT
2 malé rímske šaláty
1 červená cibuľa
8 zelenej špargle
1 plátok sushi zázvoru
½ limetky
3 avokáda
3 lyžice olivového oleja
FALAFEL
500 g scedeného cíceru z plechovice
1 šalotka
1 strúčik čerstvého cesnaku
1 polievková lyžica olivového oleja
1 ČL mletej kurkumy
1 ČL mletej rasce
1 čajová lyžička kari korenia
½ lyžičky červenej údenej mletej papriky (štipľavej)
½ zväzku vňate z kučeravého petržlenu
½ zväzku vňate koriandra
1 polievková lyžica hl.múky
1 polievková lyžica prášku do pečiva
4 lyžice slnečnicového oleja
NA SERVÍROVANIE
1 vetvička vňate koriandra
2 hrste vňate pažítky
½ ČL čierneho sezamu
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku zapálime drevné uhlie a zahrejte ho spolu s konvektorom a liatinovým roštom na teplotu 180 ° C.
2. Popritom scedíme cícer, ktorý neskôr použijeme na falafel. Očistíme šalotku a cesnak a nakrájame ich na menšie kúsky.
3. Rímsky šalát nakrájame na tenké prúžky. Očistíme červenú cibuľu a rovnomerne ju prekrojíme na 4 rovnomerne koliečka. Odstránime tvrdé konce zelenej špargle. Sushi zázvor nasekáme najemno a z limetky vytlačíme šťavu.
PRÍPRAVA
1. Pripravíme si falafel: v liatinovom pekáči zohrejeme olivový olej, potom postupne pridáme šalotku, cesnak, cícer a korenie (kurkumu, mletú rascu, kari, mletú papriku) a dokopy smažíme, až kým šalotka nenadobudne priesvitnú konzistenciu „do sklovita”.
Pekáč vyberieme z vajíčka a celú cícerovú zmes necháme bokom vychladnúť.
2. Avokáda rozpolíme a odstránime jadrá. Rezné strany polovíc, plátky cibule a špargľu potrieme 2 olivovým olejom a poukladáme ich na rošt (reznou stranou smerom nadol). Grilujeme približne 3 minúty. Špargľu cca po 1,5 minúte pootočíme, avokádo a cibuľu pootočíme o 45 stupňov. Znovu grilujte 3 minúty; pričom špargľu vždy o 1,5 minúte pootočíme. Po každom úkone poklop vajíčka vždy dobre uzatvoríme.
3. Z avokáda vyberieme dužinu a nakrájame ju na malé kocky (šupku si odložíme na konečné servírovanie). Špargľu rozpolíme a spodnú polovicu tiež nakrájame na malé kocky. Stred cibule vytlačíme, aby nám ostali 4 pekné krúžky. Kolieska cibule a vrchné polovice špargle odložíme na neskoršie servírovanie (stredy z cibule nepoužijeme). Nakrájané avokádo zmiešame s nakrájanou špargľou, nadrobno nakrájaným rímskym šalátom, zázvorom, limetkovou šťavou a zvyškom olivového oleja. Šalát dochutíme soľou a korením a naplníme ním 4 šupky z avokáda, ktoré sme si dali bokom (zvyšné šupky avokáda vyhodíme).
4. Pripravíme si falafel: čerstvé lístky petržlenu a koriandra zmixujeme s vychladnutou cícerovou zmesou v kuchynskom robote, pričom dávame pozor, aby si zmes čiastočne zachovala hrubozrnnú textúru. Potom zmes zmiešame s múkou, práškom do pečiva, soľou a korením podľa chuti.
5. V malej liatinovej panvici zohrejeme slnečnicový olej. Z cícerovej zmesi pomocou dvoch lyžíc postupne robíme fašírky, ktoré na panvici smažíme z oboch strán dozlatista.
6. Pred podávaním natrháme lístky koriandra a pažítku na väčšie kúsky a na každú naplnenú polovicu avokáda položíme jeden grilovaný cibuľový krúžok. Krúžok naplníme niekoľkými fašírkami falafel. Špargľu, ktorú máme v zálohe bokom, tiež postupne poukladáme na šalát, posypeme sezamovými semiačkami a nakoniec ozdobíme koriandrom a pažítkou.
Dobrú chuť!
TIP: Takto plnené avokádo môžete podávať aj na hrubom krúžku ošúpanej čiernej reďkovky (približne o hrúbke 1 cm). Vyskúšajte!