Šalát s grilovaným avokádom a chrumkavými cícerovými fašírkami „falafel”

Autor2 roky pred 103
Obľúbené0

Počuli ste už niekedy o jedle „falafel”? Je to tradičné arabské vegánske jedlo, veľmi obľúbené už aj v našich končinách, ktoré je okrem iného obzvlášť vhodné aj na prípravu vo vajíčku Big Green Egg. Falafel je nízkokalorické jedlo, ktoré sa často podáva napríklad  v sendviči. Ak by ste si chceli pripraviť svoj vlastný falafel doma, potom k nemu určite doporučujeme nádherne grilovaný avokádový šalát. Týmto spôsobom môžete podávať skvelý vegánsky predkrm alebo chutný obed, na ktorom si pochutí každý!

Grilled avocado salad

CHOD: predjedlo, obed

KATEGÓRIA: vegetariánske, vegánske, šalát

TECHNIKA VARENIA: grilovanie, praženie, nepriame varenie

ÚROVEŇ: jednoduchá

DOBA PRÍPRAVY: 20 min.

DOBA VARENIA: 50 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 10 min. 

PORCIE: 4



POTREBNÉ INGREDIENCIE - ŠALÁT

2 malé rímske šaláty 

1 červená cibuľa

8 zelenej špargle

1 plátok sushi zázvoru

½ limetky

3 avokáda

3 lyžice olivového oleja



FALAFEL

500 g scedeného cíceru z plechovice

1 šalotka

1 strúčik čerstvého cesnaku

1 polievková lyžica olivového oleja

1 ČL mletej kurkumy

1 ČL mletej rasce

1 čajová lyžička kari korenia

½ lyžičky červenej údenej mletej papriky (štipľavej)

½ zväzku vňate z kučeravého petržlenu

½ zväzku vňate koriandra

1 polievková lyžica hl.múky

1 polievková lyžica prášku do pečiva

4 lyžice slnečnicového oleja



NA SERVÍROVANIE

1 vetvička vňate koriandra

2 hrste vňate pažítky

½ ČL čierneho sezamu



Potrebné príslušenstvo:

Grilled avocado salad

PREDPRÍPRAVA

1. V zelenom vajíčku zapálime drevné uhlie a zahrejte ho spolu s konvektorom a liatinovým roštom na teplotu 180 ° C.

2. Popritom scedíme cícer, ktorý neskôr použijeme na falafel. Očistíme šalotku a cesnak a nakrájame ich na menšie kúsky.

3. Rímsky šalát nakrájame na tenké prúžky. Očistíme červenú cibuľu a rovnomerne ju prekrojíme na 4 rovnomerne koliečka. Odstránime tvrdé konce zelenej špargle. Sushi zázvor nasekáme najemno a z limetky vytlačíme šťavu.


Grilled avocado salad

PRÍPRAVA

1. Pripravíme si falafel: v liatinovom pekáči zohrejeme olivový olej, potom postupne pridáme šalotku, cesnak, cícer a korenie (kurkumu, mletú rascu, ​​kari, mletú papriku) a dokopy smažíme, až kým šalotka nenadobudne priesvitnú konzistenciu „do sklovita”. 

Pekáč vyberieme z vajíčka a celú cícerovú zmes necháme bokom vychladnúť.

2. Avokáda rozpolíme a odstránime jadrá. Rezné strany polovíc, plátky cibule a špargľu potrieme 2 olivovým olejom a poukladáme ich na rošt (reznou stranou smerom nadol). Grilujeme približne 3 minúty. Špargľu cca po 1,5 minúte pootočíme, avokádo a cibuľu pootočíme o 45 stupňov. Znovu grilujte 3 minúty; pričom špargľu vždy o 1,5 minúte pootočíme. Po každom úkone poklop vajíčka vždy dobre uzatvoríme.

3. Z avokáda vyberieme dužinu a nakrájame ju na malé kocky (šupku si odložíme na konečné servírovanie). Špargľu rozpolíme a spodnú polovicu tiež nakrájame na malé kocky. Stred cibule vytlačíme, aby nám ostali 4 pekné krúžky. Kolieska cibule a vrchné polovice špargle  odložíme na neskoršie servírovanie (stredy z cibule nepoužijeme). Nakrájané avokádo zmiešame s nakrájanou špargľou, nadrobno nakrájaným rímskym šalátom, zázvorom, limetkovou šťavou a zvyškom olivového oleja. Šalát dochutíme soľou a korením a  naplníme ním 4 šupky z avokáda, ktoré sme si dali bokom (zvyšné šupky avokáda vyhodíme).

4. Pripravíme si falafel: čerstvé lístky petržlenu a koriandra zmixujeme s vychladnutou cícerovou zmesou v kuchynskom robote, pričom dávame pozor, aby si zmes čiastočne zachovala hrubozrnnú textúru. Potom zmes zmiešame s múkou, práškom do pečiva, soľou a korením podľa chuti.

5. V malej liatinovej panvici zohrejeme slnečnicový olej. Z cícerovej zmesi pomocou dvoch lyžíc  postupne robíme fašírky, ktoré na panvici smažíme z oboch strán dozlatista.

6. Pred podávaním natrháme lístky koriandra a pažítku na väčšie kúsky a na každú naplnenú polovicu avokáda položíme jeden grilovaný cibuľový krúžok. Krúžok naplníme niekoľkými fašírkami falafel. Špargľu, ktorú máme v zálohe bokom, tiež postupne poukladáme na šalát, posypeme sezamovými semiačkami a nakoniec ozdobíme koriandrom a pažítkou.


Grilled avocado salad

Dobrú chuť!



TIP: Takto plnené avokádo môžete podávať aj na hrubom krúžku ošúpanej čiernej reďkovky (približne o hrúbke 1 cm). Vyskúšajte!

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa