Najlepšia barbecue omáčka na svete
Hneď, ako si zaobstaráte zelené vajíčko Big Green Egg, je príprava čerstvej BBQ omáčky jednou zo základných vecí, ktorú by ste si mali dokonale osvoji. Náš recept prináša omáčku, ktorá sa líši od všetkých bežných BBQ omáčok, čo ste doteraz ochutnali. Uvidíte, touto omáčkou posadíte na stoličku kohokoľvek! Takže - zapáľte drevné uhlie v Big Green Egg a pripravte sa na to, že už o 30 minút budete mať na stole tú najlepšiu domácu omáčku na grilovanie na svete.
CHOD: omáčka
KATEGÓRIA: vegetariánska
TECHNIKA VARENIA: údenie, smaženie, nepriame varenie, varenie
KUCHYŇA: -
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 15 min.
DOBA VARENIA: 35 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 50 min.
PORCIE: 350 ml omáčky
INGREDIENCIE NA OMÁČKU
2 šalotky
2 strúčiky cesnaku
½ červenej chilli papričky
1 byľka citrónovej trávy
3 cm čerstvého zázvoru
2 lyžice olivového oleja
1 ČL kari
1 lyžička sladkej údenej papriky mletej
1 ČL mletého horčičného semena
1/2 ČL mletého kardamónu
4 hviezdičky badiánu
1 ČL hrubej morskej soli
4 lyžice hnedého cukru
1 lyžica paradajkového pretlaku
200 ml hruškovej šťavy
500 ml kečupu
2 lyžice ryžového sushi octu
1 lyžica omáčky z čierneho korenia (resp. 1ČL čierneho mletého korenia)
1 polievková lyžica worcesterskej omáčky
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a vajíčko zohrejeme spolu s roštom na teplotu 170 ° C.
2. Kým sa vajíčko zohrieva, olúpeme si šalotku a cesnak, pričom šalotku nasekáme na kocky a cesnak nakrájame nadrobno. Stopku a semená z chilli papričky vyberieme a citrónovú trávu rozdrvíme. Zázvoru nakrájame na tenké plátky.
PRÍPRAVA
1. V liatinovom pekáči na rošte zohrejeme olivový olej. Pridáme šalotku a cesnak a smažíme ich, kým sa šalotka nepripraví „do sklovita”.
2. Ku šalotke do pekáča pridáme všetky sypké koreniny (kardamón, kari korenie, mletú papriku a horčičné semienko) a restujte približne 2 minúty, až pokým sa korenie naplno nerozvonia.
3. Primiešame nakrájané ingrediencie (chilli, citrónovú trávu a zázvor). Následne pridáme morskú soľ, hnedý cukor a paradajkový pretlak a spolu necháme zmes povariť 3-4 minúty.
4. Nakoniec pridáme tekuté prísady (hruškový džús, kečup, ryžový sushi ocot, omáčku z čierneho korenia a worcesterskú omáčku), na úplný koniec badián. Pekáč zložíme z vajíčka, odstránime rošt, žeravé uhlíky posypeme štiepkami čerešňového dreva a umiestnime konvektor. Rošt opäť vrátime do vajíčka a na rošt položíme pekáč s omáčkou. Zatvoríme poklop vajíčka a zohrejeme ho na teplotu 120 ° C. Omáčku necháme bublať približne 20 minút, kým nedosiahne požadovanú hustotu omáčky.
5. Po požadovanom čase BBQ omáčku prepasírujeme a prelejeme do čistej nádoby, ktorú bude možné uzavrieť. Necháme vychladnúť a nádobu uzavrieme.
Dobrú chuť!