Big Green Egg vonkajšia kuchyňa roka 2022 – rozhovor s víťazmi

Autor1 rok pred 5272
Obľúbené0

Spoločný projekt 

  Máme za sebou prvý ročník súťaže Big Green Egg vonkajšia kuchyňa roka 2022 a naše počiatočné obavy či nám slovenskí majitelia vonkajších kuchýň dovolia nahliadnuť do svojho súkromia sa našťastie nepotvrdili a do samotnej súťaže sa nakoniec prihlásilo 9 krásnych vonkajších kuchýň. Nebolo jednoduché vybrať spomedzi prihlásených kuchýň tu „naj“, no aj s prispením našich fanúšikov si víťazstvo tento rok zaslúžene odnáša mladý pár Janette a Peter z malej dediny neďaleko Liptovského Mikuláša. Svoju krásnu kuchyňu, ktorá sa nachádza vo dvore prerobeného starého rodinného domu si navrhli a postavili sami.  Od prvotnej myšlienky až po realizáciu a dotiahnutie aj tých najmenších detailov, ktoré zdobia túto kuchyňu, ide o spoločný projekt tejto sympatickej dvojice. Hlavná cena Big Green Egg Minimax je tak v dobrých rukách a popri nafotení víťaznej kuchyne a ochutnaní vynikajúcej pizze, ktorú Peter pre nás na svojom vajíčku pripravil sme oboch rovno aj vyspovedali.

 Majitelia víťaznej kuchyne Peter a Janette

BGE: Kto prišiel s nápadom prihlásiť sa do súťaže?

Janette: Článok ohľadom súťaže o najkrajšiu kuchyňu som našla na internete a navrhla som, že to môžeme skúsiť, bolo to spontánne rozhodnutie. Aj keď kuchyňa ešte nebola dokončená podľa našich predstáv a veľké šance som tomu nedávala, tak sme si s manželom povedali, že prečo nie a poslali sme prihlášku.

 

BGE: Ako prebiehala samotná stavba, kuchyňa vyrástla okolo zeleného vajíčka, alebo vajíčko prišlo do hotovej kuchyne?

Peter: Prvé bolo vajíčko, potom prišiel nápad, že mu prispôsobíme prostredie a vytvoríme kuchyňu.

Janette: Asi mesiac vajíčko len stálo v rohu, linka pomaly rástla a pozerali sme nato ako to vyzerá. Vajíčko sme potom premiestnili na súčasnú pozíciu a kuchyňu sme robili tak, aby čo najviac vyniklo. Trochu sme sa obávali zelenej farby ale nakoniec sa to podarilo.

 

BGE: Kto v kuchyni trávi viacej času?

Peter + Janette: Je to tak napoly, na pizzu si ešte netrúfam (Janette), ale už som robila kačku, guľáš alebo kapustnicu.

 

BGE: Čo najčastejšie na grile pripravujete?

Peter: Momentálne sa najväčšej obľube teší pizza.

 

BGE: Vráťme sa napäť k samotnej kuchyni. Čo všetko ste museli urobiť aby ste dosiahli aktuálny výsledok?

Peter: Vajíčko sme nechceli mať osadené len v nejakom stojane. Ku grilu sa žiada mať väčšiu pracovnú plochu, no a samozrejme ako celok bolo potrebné zladiť dizajn kuchyne s našimi predstavami.

Janette: Keď sme sa rozhodli pre kúpu Big Green Egg, tak za predpokladu, že postavíme k nemu vonkajšiu kuchyňu, ktorá by bola útulná a využívala by už stojacu prístavbu. Všetko tak máme poruke a trávime tu dosť času aj v prípade keď príde na návštevu rodina. Pred tým sme tu mali len terasu, no teraz je to oveľa útulnejšie a teplejšie, čo je v týchto podmienkach plusom.

 

BGE: Prečo ste sa rozhodli použiť drevenú dosku na pracovnej linke namiesto betónu alebo kameňa?

Peter: Sme zaťažení na drevo a prírodné materiály ako tehla alebo kameň. Samotná drevená doska bola pôvodne určená ako drevo na kúrenie a ponúkli nám ho manželkini rodičia. Je to dubové drevo a bola by škoda spáliť ho. Keďže si všetko robíme sami, tak aj v rámci úspornejšieho riešenia sme sa rozhodli použiť drevo. Kameň a betón by bol určite praktickejší, no táto kombinácia by pôsobila až príliš chladno, a drevo sa sem jednoducho hodí viac.

 

BGE: Ako zapracujete nový Minimax do kuchyne?

Peter: Mám to už nakreslené. Skrinka v ktorej bude gril osadený by mala byť mobilnejšia, preto plánujem podvozok na kolečkách. Pri väčších grilovačkách by sme chceli využívať oba grily naraz, no zároveň v prípade potreby zabezpečiť jeho mobilitu a možnosť presunu. Konštrukcia skrinky bude samozrejme z dreva.

 

BGE: V kuchyni zatiaľ nemáte prívod vody, nechýba vám?

Peter: Ja už začínam pociťovať, že áno. Na druhej strane prístavba je prepojená s domom a keď je treba rýchlo prebehnem do kuchyne vo vnútri domu, kde voda samozrejme je. Časom ale budem musieť aj tento problém vyriešiť.

 

BGE: Viete percentuálne rozdeliť čas strávený vonku a vnútri? Umožňuje vám vajíčko stráviť viac času vonku?

Peter: Určite áno. Najmä v lete keď je vonku teplo sme na dvore prakticky neustále.

 

BGE: Na terase máte veľa miesta na sedenie. Znamená to, že organizujete aj väčšie „žúrky“?

Janette: Na väčšie žúrky ešte nebol čas. Podoba v akej je kuchyňa teraz je stále ešte nová a vyzerá takto len cca 2 mesiace.

 

BGE: Tak a teraz nám prezraďte kto dáva projektu hlavné myšlienky?

Peter: Je to asi také  spoločné, nie?

Janette: Tak asi hlavne ja, ale...

Peter: Je to skôr taký brainstorming, kde ja strieľam nápady a ty vyberáš tie najlepšie.

Janette: My sa skôr vzájomne dopĺňame. Spoločne vymýšľame a spoločne aj pracujeme na realizácii.

 

BGE: Ďakujeme za rozhovor a prajeme veľa kvalitne stráveného času vo vašej vonkajšej kuchyni v spoločnosti vašich dnes už dvoch zelených vajíčok Big Green Egg.

Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
No products were found.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa