Big Green Egg vonkajšia kuchyňa roka 2022 – rozhovor s víťazmi
Spoločný projekt
Máme za sebou prvý ročník súťaže Big Green Egg vonkajšia kuchyňa roka 2022 a naše počiatočné obavy či nám slovenskí majitelia vonkajších kuchýň dovolia nahliadnuť do svojho súkromia sa našťastie nepotvrdili a do samotnej súťaže sa nakoniec prihlásilo 9 krásnych vonkajších kuchýň. Nebolo jednoduché vybrať spomedzi prihlásených kuchýň tu „naj“, no aj s prispením našich fanúšikov si víťazstvo tento rok zaslúžene odnáša mladý pár Janette a Peter z malej dediny neďaleko Liptovského Mikuláša. Svoju krásnu kuchyňu, ktorá sa nachádza vo dvore prerobeného starého rodinného domu si navrhli a postavili sami. Od prvotnej myšlienky až po realizáciu a dotiahnutie aj tých najmenších detailov, ktoré zdobia túto kuchyňu, ide o spoločný projekt tejto sympatickej dvojice. Hlavná cena Big Green Egg Minimax je tak v dobrých rukách a popri nafotení víťaznej kuchyne a ochutnaní vynikajúcej pizze, ktorú Peter pre nás na svojom vajíčku pripravil sme oboch rovno aj vyspovedali.
BGE: Kto prišiel s nápadom prihlásiť sa do súťaže?
Janette: Článok ohľadom súťaže o najkrajšiu kuchyňu som našla na internete a navrhla som, že to môžeme skúsiť, bolo to spontánne rozhodnutie. Aj keď kuchyňa ešte nebola dokončená podľa našich predstáv a veľké šance som tomu nedávala, tak sme si s manželom povedali, že prečo nie a poslali sme prihlášku.
BGE: Ako prebiehala samotná stavba, kuchyňa vyrástla okolo zeleného vajíčka, alebo vajíčko prišlo do hotovej kuchyne?
Peter: Prvé bolo vajíčko, potom prišiel nápad, že mu prispôsobíme prostredie a vytvoríme kuchyňu.
Janette: Asi mesiac vajíčko len stálo v rohu, linka pomaly rástla a pozerali sme nato ako to vyzerá. Vajíčko sme potom premiestnili na súčasnú pozíciu a kuchyňu sme robili tak, aby čo najviac vyniklo. Trochu sme sa obávali zelenej farby ale nakoniec sa to podarilo.
BGE: Kto v kuchyni trávi viacej času?
Peter + Janette: Je to tak napoly, na pizzu si ešte netrúfam (Janette), ale už som robila kačku, guľáš alebo kapustnicu.
BGE: Čo najčastejšie na grile pripravujete?
Peter: Momentálne sa najväčšej obľube teší pizza.
BGE: Vráťme sa napäť k samotnej kuchyni. Čo všetko ste museli urobiť aby ste dosiahli aktuálny výsledok?
Peter: Vajíčko sme nechceli mať osadené len v nejakom stojane. Ku grilu sa žiada mať väčšiu pracovnú plochu, no a samozrejme ako celok bolo potrebné zladiť dizajn kuchyne s našimi predstavami.
Janette: Keď sme sa rozhodli pre kúpu Big Green Egg, tak za predpokladu, že postavíme k nemu vonkajšiu kuchyňu, ktorá by bola útulná a využívala by už stojacu prístavbu. Všetko tak máme poruke a trávime tu dosť času aj v prípade keď príde na návštevu rodina. Pred tým sme tu mali len terasu, no teraz je to oveľa útulnejšie a teplejšie, čo je v týchto podmienkach plusom.
BGE: Prečo ste sa rozhodli použiť drevenú dosku na pracovnej linke namiesto betónu alebo kameňa?
Peter: Sme zaťažení na drevo a prírodné materiály ako tehla alebo kameň. Samotná drevená doska bola pôvodne určená ako drevo na kúrenie a ponúkli nám ho manželkini rodičia. Je to dubové drevo a bola by škoda spáliť ho. Keďže si všetko robíme sami, tak aj v rámci úspornejšieho riešenia sme sa rozhodli použiť drevo. Kameň a betón by bol určite praktickejší, no táto kombinácia by pôsobila až príliš chladno, a drevo sa sem jednoducho hodí viac.
BGE: Ako zapracujete nový Minimax do kuchyne?
Peter: Mám to už nakreslené. Skrinka v ktorej bude gril osadený by mala byť mobilnejšia, preto plánujem podvozok na kolečkách. Pri väčších grilovačkách by sme chceli využívať oba grily naraz, no zároveň v prípade potreby zabezpečiť jeho mobilitu a možnosť presunu. Konštrukcia skrinky bude samozrejme z dreva.
BGE: V kuchyni zatiaľ nemáte prívod vody, nechýba vám?
Peter: Ja už začínam pociťovať, že áno. Na druhej strane prístavba je prepojená s domom a keď je treba rýchlo prebehnem do kuchyne vo vnútri domu, kde voda samozrejme je. Časom ale budem musieť aj tento problém vyriešiť.
BGE: Viete percentuálne rozdeliť čas strávený vonku a vnútri? Umožňuje vám vajíčko stráviť viac času vonku?
Peter: Určite áno. Najmä v lete keď je vonku teplo sme na dvore prakticky neustále.
BGE: Na terase máte veľa miesta na sedenie. Znamená to, že organizujete aj väčšie „žúrky“?
Janette: Na väčšie žúrky ešte nebol čas. Podoba v akej je kuchyňa teraz je stále ešte nová a vyzerá takto len cca 2 mesiace.
BGE: Tak a teraz nám prezraďte kto dáva projektu hlavné myšlienky?
Peter: Je to asi také spoločné, nie?
Janette: Tak asi hlavne ja, ale...
Peter: Je to skôr taký brainstorming, kde ja strieľam nápady a ty vyberáš tie najlepšie.
Janette: My sa skôr vzájomne dopĺňame. Spoločne vymýšľame a spoločne aj pracujeme na realizácii.
BGE: Ďakujeme za rozhovor a prajeme veľa kvalitne stráveného času vo vašej vonkajšej kuchyni v spoločnosti vašich dnes už dvoch zelených vajíčok Big Green Egg.