CUKETOVÁ POLIEVKA
Cukety sú neodmysliteľnou letnou zeleninou, ktorú môžete pri varení s Big Green Egg pripraviť na mnoho rôznych spôsobov. Skúste si napríklad pripraviť našu lahodnú cuketovú polievku, ktorú pred vložením cukety do zeleného liatinového pekáča grilujeme na liatinovom rošte, čo dodá polievke príjemnú, jemnú praženú chuť. Najprv si však opečieme sladké batáty, ktorými v podobe knedlíčkov polievku ozdobíme. Zaraďte tento recept do svojich obľúbených, lebo naša cuketovka je cuketová polievka 2.0!
CHOD: hlavné jedlo, obed
KATEGÓRIA: zelenina, vegetariánske
TECHNIKA VARENIA: grilovanie, varenie
KUCHYŇA: -
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAV: 15 min.
DOBA VARENIA: 1 hod. 10 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 25 min.
PORCIE: 4
INGREDIENCIE NA POLIEVKU:
3 stredne veľké cukety
4 šalotky
2 strúčiky cesnaku
1 lyžica olivového oleja
1 ČL žltej kari pasty
1 l zeleninového vývaru
2 lyžice hustej kyslej smotany
OBLOHA:
2 sladké zemiaky (batáty)
½ lyžice extra panenského olivového oleja
200 g syra typu feta
Požadované príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
V zelenom vajíčku Big Green Egg ako prvé rozpálime drevné uhlie a vajíčko spolu s liatinovým roštom zohrejeme na teplotu 180 °C.
PRÍPRAVA
-
Sladké zemiaky/batáty položíme na rozpálený gril, ktoré budeme potrebovať na prípravu oblohy. Zemiaky grilujeme približne 20 minút, pokým nebudú mäkké. Občas ich pootočíme (pozor, po každom úkone poklop vajíčka nezabudneme zatvoriť).
-
Hotové sladké zemiaky vyberieme a odložíme ich bokom a následne teplotu vajíčka zvýšime na teplotu 200°C. Kým sa Big Green Egg opätovne nahrieva, nakrájame si cukety na plátky hrubé približne 1,5 cm. Šalotku a cesnak ošúpeme a nahrubo nasekáme.
-
Kolieska cukety položte na rozpálený gril, zatvoríme poklop a grilujeme približne 2 minúty. Následne plátky pootočíme o 45° a grilujeme ďalšie 2 minutky. Plátky cukety opätovne pootočíme a znova grilujeme po 2 x 2 minúty. Po každom úkone poklop Big Green Egg samozrejme zatvoríme. Hotové plátky grilovanej cukety vyberieme z vajíčka, následne z neho vyberiem liatinový rošt a umiestnime doň rošt z nehrdzavejúcej ocele. Na rošt následne položíme zelený liatinový hrniec/pekáč, poklop vajíčka zatvoríme a pekáč predhrievame približne 5 minút.
-
Do rozohriateho hrnca nalejeme olivový olej, pridáme šalotku, cesnak i kari pastu a smažíme spolu približne 5 minút, pokým šalotka nebude priehľadná (sklovitá), potom zalejeme zeleninovým vývarom. 8 plátkov cukety si odložíme na tanierik a zvyšok cukiet pridáme do zeleného pekáča. Poklop vajíčka zatvoríme a polievku necháme variť približne 10 minút a po 5 minútach polievku ešte krátko premiešajte.
-
Kým sa polievka varí, rozpolíme batáty a dužinu zo šupiek vydlabeme. Následne pridáme extra panenský olivový olej, soľ a korenie podľa chuti a potom spolu roztlačíme dohladka. Na každý tanier položíme štyri „knedlíky” sladkého zemiakového pyré, sformované pomocou dvoch lyžičiek. Plátky cukety, ktoré sme si odložili bokom prekrojíme na polovicu, fetu rozdelíme na kúsky a rovnomerne porozdeľujeme na pripravené servírovacie taniere.
-
Zelený liatinový pekáč nakoniec zložíme z vajíčka, pridáme hustú kyslú smotanu a dohladka rozmixujeme na pyré tyčovým mixérom a servírujeme.
Dobrú chuť!