LUXUSNÉ JARNÉ ROLKY SO SÓJOVO-LIMETKOVÝM DRESINGOM

Autor1 rok pred od autora 247
Obľúbené0

Naše luxusné jarné rolky jednoducho musíte vyskúšať! Náplň tvorí šarlátová kreveta grilovaná v zelenom vajíčku Big Green Egg a chutná, grilovaná zeleninka. Krevety, známe tiež aj ako carabineros, sú tie najexkluzívnejšie a údajne najchutnejšie krevety na svete a vyzerajú ako veľké červené raky. Ak ich však neviete zakúpiť alebo vás odrádzajú svojou vyššou cenou, môžete samozrejme použiť aj obyčajné krevety, ktoré v tom prípade bude potrebné z každej strany grilovať o pol minúty dlhšie.



 

CHOD: chuťovka, predjedlo

KATEGÓRIA: ryba

TECHNIKA VARENIA: grilovanie

KUCHYŇA: Čína

ÚROVEŇ: jednoduchá

DOBA PRÍPRAV: 20 min.

DOBA VARENIA: 15 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 35 min. 

PORCIE: 4

 


INGREDIENCIE NA NÁPLŇ:

4 krevety (veľké mrazené carabineros alebo obyčajné krevety v počte 8 ks)

8 ks zelenej špargle

½ mini čínskej kapusty pak choi

½ šalátovej uhorky

1 lyžica olivového oleja

hrsť fazuľových klíčkov

 

NA DRESING:

½ jarnej cibuľky

malý kúsok nakladaného zázvoru (rovnakého, ako na prípravu sushi)

1 cm červenej španielskej chilli papričky (očistenej)

1-2 lístky čerstvého koriandra 

¼ limetky

50 ml sójovej omáčky



ĎALŠIE INGREDIENCIE:




4 pláty ryže o priemere 22 cm
*** plátky z ryžového cesty alebo ryžový papier je dnes v ponuke špecializovaných predajní, ale aj mnohých supermarketov


                           



Potrebné príslušenstvo:


liatinový rošt



PREDPRÍPRAVA


  1. V zelenom vajíčku Big Green Egg najskôr zapálime drevené uhlie a vajíčko spolu s liatinovým roštom necháme rozohriať na teplotu 200 °C. 

  2. Kým sa bude gril nahrievať, pripravíme si plnku, pričom najskôr odrežeme z kreviet hlavy, ktoré si odložíme bokom. Následne krevety očistíme, ošúpeme a odstránime z nich vnútorné črevné trakty. Zo špargle poodrezáveme spodky na dĺžku približne 10 centimetrov. Odstránime listy z kapusty pak choi. Uhorku pozdĺžne rozpolíme, odstránime z nej semienka a zvyšnú dužinu nakrájame na 16 rovnomerných pásikov.

  3. Na prípravu dresingu si nakrájame jarnú cibuľku na tenké kolieska a nadrobno nakrájame sushi zázvor, čili i čerstvé lístky koriandra. Z limetky vytlačíme šťavu. Potom si koriander odložíme bokom a zvyšné ingrediencie potrebné na prípravu dresingu spoločne zmiešame dokopy.




PRÍPRAVA


  1. Hlavičky kreviet, pripravenú špargľu a mini kapustu pak choi najskôr zľahka potrieme olivovým olejom. Následne umiestnime hlavy kreviet na horúci liatinový gril a poklop zeleného vajíčka dobre zatvoríme. Takto krevety grilujeme približne 2 minúty, po ktorých hlavy kreviet otočíme a vedľa nich poukladáme zvyšné časti kreviet a opätovne grilujeme ešte aspoň 1 minútu. Po stanovenom čase otočíme krevety na druhú stranu a poukladáme k nim špargľu i kapustu pak choi. Opäť spoločne grilujeme približne pol minúty. Po stanovenom čase špargľu a pak choi ešte otočíme aj na druhú stranu a grilujeme ďalšiu pol minútku. Celkovo teda grilujeme: hlavy kreviet 4 minúty, zvyšné časti kreviet 2 minúty a špargľu a pak choi 1 minútu. Po každom úkone zelené vajíčko Big Green Egg zatvoríme.

  2. Hotové ugrilované ingrediencie vyberieme z vajíčka. Následne jeden z ryžových plátov namočíme  na 1 minútu do misky so studenou vodou a položíme na čistú, mierne navlhčenú utierku. Plát plníme do spodnej tretiny svojej dĺžky, pričom navrch navrstvíme krevety (pozor, hlavy kreviet si nechávame bokom, tie neplníme), potom dve špargle, štvrtinu množstva mini pak choi, štyri prúžky uhorky a štvrtinu pripravených fazuľových klíčkov. Boky plátu ryže preložíme cez plnku a pevne zvinieme do roliek. Tento postup zopakujeme i so zvyškom plátov ryže a plnkou tak, aby sme získali 4 úhľadné rolky.

  3. Dressing pred finálnym použitím ešte trochu premiešame a až teraz posypeme aj nasekaným koriandrom. Na každý tanier následne položíme jednu jarnú rolku a jednu grilovanú hlavu krevety. Podávame s dresingom, do ktorého sa jarná rolka pred samotnou konzumáciou namočí. V prípade, že budeme konzumovať i hlavu krevety, zakúsneme zuby tesne za odrezanú časť hlavy a odsajeme len mäso, ktoré tam zostalo a lahodnú šťavu, ktorá sa pri takomto spôsobe konzumácie uvoľňuje.

 

Príjemný gastronomický zážitok!

 

Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa