Sladký banánový chlebík

Autor10 mes. pred od autora 200
Obľúbené0

Ak dostanete chuť na najlepší banánový chlebík, môžete si ho ľahko pripraviť v zelenom vajíčku Big Green Egg. Jeho nenáročná príprava a lahodná chuť spraví z tohto receptu obľúbenú lahôdku. Najskôr ale samozrejme ugrilujeme banány, vďaka čomu budú pekné, jemné, krémové a vytvoria dokonalý základ pre cesto. Pridaním kešu orieškov a tmavej čokolády doladíme recept k dokonalosti. Otázkou ostáva, kedy zaradíte tento luxusný banánový chlebík z Big Green Egg do svojho jedálnička.





INGREDIENCIE NA CHLEBÍK:

 

4 banány

60 ml plnotučného mlieka

100 g masla 

1 vanilkový struk

100 g nesolených kešu orieškov

200 g polohrubej múky 

2 veľké vajcia

200 g tmavohnedého cukru

50 g strúhaného kokosu

100 g mletých mandlí

2 ČL prášku do pečiva

½ lyžičky mletej škorice

¼ lyžičky soli

20 ml tmavého rumu

100 g čokoládových čipsov z horkej alebo 70% čokolády

Sladký banánový chlebík

 


NA SERVÍROVANIE:

 

práškový cukor (ak máte radi sladké)

krém z pečenej smotany (tzv. clotted cream, ktorý sa pripravuje dlhým pečením šľahačkovej smotany v rúre)

 

Potrebné príslušenstvo:

 

okrúhly liatinový zelený pekáč 

convEGGtor

rošt z nehrdzavejúcej ocele

liatinový rošt

kameň na pečenie



Sladký banánový chlebík

PREDPRÍPRAVA

 

  1. V zelenom vajíčku Big Green Egg ako prvé zapálime drevné uhlie a vajíčko nahrejeme spolu s liatinovým roštom na teplotu 200 °C. Tortovú formu o veľkosti približne 11 x 25 centimetrov si vymastíme maslom. Formu následne vysypeme hrubou múkou a prebytočnú múku vyklepeme.



Sladký banánový chlebík

PRÍPRAVA

 

  1. Na rozohriaty rošt umiestnime spolu so šupkami tri banány a poklop vajíčka zatvoríme. Banány vo vajíčku grilujeme približne 10-15 minút, pokým nebudú mäkké a šupky sčernené. V polovici uvedeného času ich obrátime a grilujeme z opačnej strany.

  2. Kým sa banány grilujú, v liatinovom pekáči zohrejeme mlieko s maslom, pokým sa maslo nerozpustí. Potom pekáč z vajíčka vyberieme. Pozdĺžne rozpolíme vanilkový struk. Zo struku vyškrabeme semienka a oboje namáčame do maslovej zmesi a necháme vychladnúť. Kešu oriešky nahrubo nasekáme  a múku preosejeme cez sito.

  3. Ugrilované banány opatrne vyberieme z Big Green Egg, ošúpeme sčernané šupky a vnútro vložíme do pripravenej misky. Z vajíčka vyberieme liatinový rošt, vložíme doň  convEGGtor a následne umiestnime rošt z nehrdzavejúcej ocele. Vajíčko necháme nahriať na teplotu 190 °C. Banány v maslovej zmesi roztlačíme metličkou, vyberieme  vanilkový lusk  a obsah nalejeme do hrnca a miešajte, pokým sa všetko dobre nespojí. Potom do zmesi po jednom zašľaháme vajíčka a nakoniec  vmiešame hnedý cukor, kokos, mleté mandle, prášok do pečiva, škoricu, soľ aj rum. Nakoniec do zmesi po lyžičkách pridáme múku, nasekané kešu a čokoládu.

  4. Pripravené banánové cesto vylejeme do tortovej formy a rovnomerne rozotrieme. Štvrtý banán ošúpeme, pozdĺžne nakrájame na štyri rovnaké plátky a reznou stranou nahor ho poukladáme na cesto (kúsky jemne zatlačíme tak,  aby boli stále viditeľné). Na rošt položíme studený kameň na pečenie, položíme naň tortovú formu a poklop Big Green Egg zatvoríme. Banánový chlebík pečieme približne 40 minút dozlatista a pokým nebude aj vo vnútri prepečené (skontrolujeme zapichnutím špajle do stredu chlebíka pred dopečením).

  5. Tortovú formu aj s chlebíkom vyberieme z vajíčka a necháme vo forme chladnúť približne 20 minút.

  6. Nakoniec chlebík vyberieme z formy a pred krájaním ho ešte necháme 10 minút vychladnúť na mriežke. Pred podávaním chlebík poprášime práškovým cukrom podľa chuti  a podávame s clotted cream - pečenou šľahačkou.



Sladký banánový chlebík

Dobrú chuť!

 

Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa