Sladký banánový chlebík
Ak dostanete chuť na najlepší banánový chlebík, môžete si ho ľahko pripraviť v zelenom vajíčku Big Green Egg. Jeho nenáročná príprava a lahodná chuť spraví z tohto receptu obľúbenú lahôdku. Najskôr ale samozrejme ugrilujeme banány, vďaka čomu budú pekné, jemné, krémové a vytvoria dokonalý základ pre cesto. Pridaním kešu orieškov a tmavej čokolády doladíme recept k dokonalosti. Otázkou ostáva, kedy zaradíte tento luxusný banánový chlebík z Big Green Egg do svojho jedálnička.
INGREDIENCIE NA CHLEBÍK:
4 banány
60 ml plnotučného mlieka
100 g masla
1 vanilkový struk
100 g nesolených kešu orieškov
200 g polohrubej múky
2 veľké vajcia
200 g tmavohnedého cukru
50 g strúhaného kokosu
100 g mletých mandlí
2 ČL prášku do pečiva
½ lyžičky mletej škorice
¼ lyžičky soli
20 ml tmavého rumu
100 g čokoládových čipsov z horkej alebo 70% čokolády
NA SERVÍROVANIE:
práškový cukor (ak máte radi sladké)
krém z pečenej smotany (tzv. clotted cream, ktorý sa pripravuje dlhým pečením šľahačkovej smotany v rúre)
Potrebné príslušenstvo:
okrúhly liatinový zelený pekáč
PREDPRÍPRAVA
-
V zelenom vajíčku Big Green Egg ako prvé zapálime drevné uhlie a vajíčko nahrejeme spolu s liatinovým roštom na teplotu 200 °C. Tortovú formu o veľkosti približne 11 x 25 centimetrov si vymastíme maslom. Formu následne vysypeme hrubou múkou a prebytočnú múku vyklepeme.
PRÍPRAVA
-
Na rozohriaty rošt umiestnime spolu so šupkami tri banány a poklop vajíčka zatvoríme. Banány vo vajíčku grilujeme približne 10-15 minút, pokým nebudú mäkké a šupky sčernené. V polovici uvedeného času ich obrátime a grilujeme z opačnej strany.
-
Kým sa banány grilujú, v liatinovom pekáči zohrejeme mlieko s maslom, pokým sa maslo nerozpustí. Potom pekáč z vajíčka vyberieme. Pozdĺžne rozpolíme vanilkový struk. Zo struku vyškrabeme semienka a oboje namáčame do maslovej zmesi a necháme vychladnúť. Kešu oriešky nahrubo nasekáme a múku preosejeme cez sito.
-
Ugrilované banány opatrne vyberieme z Big Green Egg, ošúpeme sčernané šupky a vnútro vložíme do pripravenej misky. Z vajíčka vyberieme liatinový rošt, vložíme doň convEGGtor a následne umiestnime rošt z nehrdzavejúcej ocele. Vajíčko necháme nahriať na teplotu 190 °C. Banány v maslovej zmesi roztlačíme metličkou, vyberieme vanilkový lusk a obsah nalejeme do hrnca a miešajte, pokým sa všetko dobre nespojí. Potom do zmesi po jednom zašľaháme vajíčka a nakoniec vmiešame hnedý cukor, kokos, mleté mandle, prášok do pečiva, škoricu, soľ aj rum. Nakoniec do zmesi po lyžičkách pridáme múku, nasekané kešu a čokoládu.
-
Pripravené banánové cesto vylejeme do tortovej formy a rovnomerne rozotrieme. Štvrtý banán ošúpeme, pozdĺžne nakrájame na štyri rovnaké plátky a reznou stranou nahor ho poukladáme na cesto (kúsky jemne zatlačíme tak, aby boli stále viditeľné). Na rošt položíme studený kameň na pečenie, položíme naň tortovú formu a poklop Big Green Egg zatvoríme. Banánový chlebík pečieme približne 40 minút dozlatista a pokým nebude aj vo vnútri prepečené (skontrolujeme zapichnutím špajle do stredu chlebíka pred dopečením).
-
Tortovú formu aj s chlebíkom vyberieme z vajíčka a necháme vo forme chladnúť približne 20 minút.
-
Nakoniec chlebík vyberieme z formy a pred krájaním ho ešte necháme 10 minút vychladnúť na mriežke. Pred podávaním chlebík poprášime práškovým cukrom podľa chuti a podávame s clotted cream - pečenou šľahačkou.
Dobrú chuť!