Blackened rybie filé a lá Louisiana

Autor5 mes. pred od autora 69
Obľúbené0

Blackened - čiže sčernenie rýb je jedinečný spôsob ich prípravy a klasika z cajunskej kuchyne v Louisiane: tzv. čierne ryby. Miestne jedlo, ktoré sa medzinárodne preslávilo v 80. rokoch minulého storočia vďaka šéfkuchárovi USA Paulovi Prudhommeovi. Pôvodná technika na „černenie“ rýb zahŕňa korenenie rýb zmesou korenia pred ich samotným vyprážaním alebo grilovaním pri vysokej teplote. V našom recepte na sčernenú rybu v Big Green Egg postup jemne upravíme a k rybke pridáme aj lahodnú marinádu plnú chutí z použitých korenín. Vynikajúce jedlo, ktoré si môžete pripraviť vo svojom zelenom vajíčku.




CHOD: hlavné jedlo

KATEGÓRIA: ryby

TECHNIKA VARENIA: praženie, grilovanie

KUCHYŇA: americká

ÚROVEŇ: jednoduchá

DOBA PRÍPRAV: 20 min.

DOBA VARENIA: 55 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 15 min. 

PORCIE: 4




INGREDIENCIE:




Koreniaca zmes

 

30 g nemletej zmesi korenia vadouvan

10 g bieleho korenia

5 g mletej rasce

30 g tmavého kryštálového cukru

30 g kari

20 g údenej sladkej mletej papriky

20 g zelerovej soli (prípadne mletého zeleru)

10 g mletého zázvoru

10 g kakaa

5 g mletých horčičných semiačok

5 g mletého muškátového orieška

5 g mletého sušeného cesnaku




Pečený cesnak

 

1 hlavička čerstvého cesnaku




Ryby

 

50 g masla

2 filety morského vlka bez kože á 300 g




Marináda

 

150 g masla

1 zväzok kôpru

1 zväzok petržlenovej vňate

1 limetka

50 g panko strúhanky



Požadované príslušenstvo:

 

convEGGtor

rošt z nehrdzavejúcej ocele

malá liatinová panvica

teplomer na okamžité čítanie teploty




PREDPRÍPRAVA

 

1. V zelenom vajíčku Big Green Egg najskôr zapálime drevné uhlie a zohrejeme ho spolu s  convEGGtorom a nerezovým roštom na teplotu 190°C.

2. Pokým sa vajíčko nahrieva, pripravíme si koreniacu zmes: v mlynčeku na korenie alebo v mažiari najemno pomelieme zmes korenia vadouvan, zrnká korenia a rascu. Všetky ingrediencie následne dôkladne zmiešame a dáme zmes na chvíľu bokom.

3. Hlávku cesnaku si pred pečením zabalíme do hliníkovej fólie.





PRÍPRAVA

 

1. Zabalený cesnak položíme na gril a zatvoríme poklop zeleného vajíčka. Cesnak necháme na grile približne 20 minút, pokým nezmäkne.

2. Po stanovenom čase cesnak vyberieme a odložíme ho bokom. Rošt z vajíčka opatrne vyberieme  a zložíme convEGGtor. Rošt následne opätovne umiestnime do Big Green Egg,  poklop vajíčka zatvoríme a kamado opätovne zohrejeme na 220 °C.

3. Malú liatinovú panvicu položíme na rošt. Pridáme  maslo a počkáme, pokým nezačne hnednúť. Kým sa maslo bude na panvici topiť, okoreníme filety z morského vlka trochou koreniacej zmesi, ktorú na ryby natrieme z oboch strán. Filety z morského vlka vložíme do panvice kožou smerom nadol a smažíme približne 5-6 minút, pokým koža nezačne hnednúť. Potom filety otočíme na druhú stranu a smažíme ďalšie 2-3 minúty, pokým filety z nedosiahnu vnútornú teplotu 62 °C. Teplotu jadra môžeme priebežne merať teplomerom na okamžité čítanie teploty. Po každom úkone poklop zeleného vajíčka Big Green Egg dobre uzatvoríme.

4. Osmažené filety z morského vlka vyberieme z panvice a položíme ich na misku. Na marinádu: opäť pridáme maslo na panvicu, zatvoíme poklop a počkáme, pokým maslo nezačne hnednúť. Kým sa maslo rozpustí, z byliek kôpru a petržlenu poodtŕhame mäkké zelené lístky, pričom časť kôpru si necháme bokom na dozdobenie. Zvyšok byliniek nadrobno nasekáme. Limetku rozpolíme, z jednej polovice vytlačíme šťavu a druhú polovicu nakrájame na kolieska, ktoré rovnako tak upotrebíme na dozdobenie. Upečený cesnak vyberieme z fólie a hlávku pozdĺžne prekrojíme ostrým nožom.

5. Keď maslo na panvici začne rovnomerne hnednúť, vmiešame doň lyžičku koreniacej zmesi  (zvyšok  použijete na ďalší recept alebo varenie) a primiešame i panko strúhanku. Keď sa zmes sfarbí do peknej zlatistej farby, pokvapkáme ju limetkovou šťavou a zložíme z vajíčka. nakoniec do panko zmesi vmiešame čerstvo nasekané bylinky.

6. Na nakoniec na filety morského vlka natrieme aj pripravenú marinádu  a doozdobíme opečeným cesnakom, kolieskami limetky a kôprom, ktorý sme si odložili bokom. Na rybu môžeme podľa chuťových preferencií pretlačiť čerstvý cesnak a/alebo šťavu limetky.




TIP: Pečený cesnak si môžeme pripraviť vopred , a to na zvyškovom teple Big Green Egg. O spôsobe ako na to, si môžete prečítať v článku.

 

Dobrú chuť!



Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa