Blackened rybie filé a lá Louisiana
Blackened - čiže sčernenie rýb je jedinečný spôsob ich prípravy a klasika z cajunskej kuchyne v Louisiane: tzv. čierne ryby. Miestne jedlo, ktoré sa medzinárodne preslávilo v 80. rokoch minulého storočia vďaka šéfkuchárovi USA Paulovi Prudhommeovi. Pôvodná technika na „černenie“ rýb zahŕňa korenenie rýb zmesou korenia pred ich samotným vyprážaním alebo grilovaním pri vysokej teplote. V našom recepte na sčernenú rybu v Big Green Egg postup jemne upravíme a k rybke pridáme aj lahodnú marinádu plnú chutí z použitých korenín. Vynikajúce jedlo, ktoré si môžete pripraviť vo svojom zelenom vajíčku.
CHOD: hlavné jedlo
KATEGÓRIA: ryby
TECHNIKA VARENIA: praženie, grilovanie
KUCHYŇA: americká
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAV: 20 min.
DOBA VARENIA: 55 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 15 min.
PORCIE: 4
INGREDIENCIE:
Koreniaca zmes
30 g nemletej zmesi korenia vadouvan
10 g bieleho korenia
5 g mletej rasce
30 g tmavého kryštálového cukru
30 g kari
20 g údenej sladkej mletej papriky
20 g zelerovej soli (prípadne mletého zeleru)
10 g mletého zázvoru
10 g kakaa
5 g mletých horčičných semiačok
5 g mletého muškátového orieška
5 g mletého sušeného cesnaku
Pečený cesnak
1 hlavička čerstvého cesnaku
Ryby
50 g masla
2 filety morského vlka bez kože á 300 g
Marináda
150 g masla
1 zväzok kôpru
1 zväzok petržlenovej vňate
1 limetka
50 g panko strúhanky
Požadované príslušenstvo:
convEGGtor
rošt z nehrdzavejúcej ocele
malá liatinová panvica
teplomer na okamžité čítanie teploty
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg najskôr zapálime drevné uhlie a zohrejeme ho spolu s convEGGtorom a nerezovým roštom na teplotu 190°C.
2. Pokým sa vajíčko nahrieva, pripravíme si koreniacu zmes: v mlynčeku na korenie alebo v mažiari najemno pomelieme zmes korenia vadouvan, zrnká korenia a rascu. Všetky ingrediencie následne dôkladne zmiešame a dáme zmes na chvíľu bokom.
3. Hlávku cesnaku si pred pečením zabalíme do hliníkovej fólie.
PRÍPRAVA
1. Zabalený cesnak položíme na gril a zatvoríme poklop zeleného vajíčka. Cesnak necháme na grile približne 20 minút, pokým nezmäkne.
2. Po stanovenom čase cesnak vyberieme a odložíme ho bokom. Rošt z vajíčka opatrne vyberieme a zložíme convEGGtor. Rošt následne opätovne umiestnime do Big Green Egg, poklop vajíčka zatvoríme a kamado opätovne zohrejeme na 220 °C.
3. Malú liatinovú panvicu položíme na rošt. Pridáme maslo a počkáme, pokým nezačne hnednúť. Kým sa maslo bude na panvici topiť, okoreníme filety z morského vlka trochou koreniacej zmesi, ktorú na ryby natrieme z oboch strán. Filety z morského vlka vložíme do panvice kožou smerom nadol a smažíme približne 5-6 minút, pokým koža nezačne hnednúť. Potom filety otočíme na druhú stranu a smažíme ďalšie 2-3 minúty, pokým filety z nedosiahnu vnútornú teplotu 62 °C. Teplotu jadra môžeme priebežne merať teplomerom na okamžité čítanie teploty. Po každom úkone poklop zeleného vajíčka Big Green Egg dobre uzatvoríme.
4. Osmažené filety z morského vlka vyberieme z panvice a položíme ich na misku. Na marinádu: opäť pridáme maslo na panvicu, zatvoíme poklop a počkáme, pokým maslo nezačne hnednúť. Kým sa maslo rozpustí, z byliek kôpru a petržlenu poodtŕhame mäkké zelené lístky, pričom časť kôpru si necháme bokom na dozdobenie. Zvyšok byliniek nadrobno nasekáme. Limetku rozpolíme, z jednej polovice vytlačíme šťavu a druhú polovicu nakrájame na kolieska, ktoré rovnako tak upotrebíme na dozdobenie. Upečený cesnak vyberieme z fólie a hlávku pozdĺžne prekrojíme ostrým nožom.
5. Keď maslo na panvici začne rovnomerne hnednúť, vmiešame doň lyžičku koreniacej zmesi (zvyšok použijete na ďalší recept alebo varenie) a primiešame i panko strúhanku. Keď sa zmes sfarbí do peknej zlatistej farby, pokvapkáme ju limetkovou šťavou a zložíme z vajíčka. nakoniec do panko zmesi vmiešame čerstvo nasekané bylinky.
6. Na nakoniec na filety morského vlka natrieme aj pripravenú marinádu a doozdobíme opečeným cesnakom, kolieskami limetky a kôprom, ktorý sme si odložili bokom. Na rybu môžeme podľa chuťových preferencií pretlačiť čerstvý cesnak a/alebo šťavu limetky.
TIP: Pečený cesnak si môžeme pripraviť vopred , a to na zvyškovom teple Big Green Egg. O spôsobe ako na to, si môžete prečítať v článku.
Dobrú chuť!