Deluxe rolky z mainského homára
Mainský homár je druh homára s údajne najsladším mäsom. Dôvodom sladkosti a jemnosti mäsa je, že tento konkrétny druh rastie v studených, čerstvých a čistých vodách. Má tiež povesť luxusného jedla a preto si ho v našich zemepisných šírkach vieme len veľmi málo predstaviť ako „pouličné jedlo”. V Amerike to však vidieť na každom rohu - homársku rolku resp. homársky sendvič v stánkoch s občerstvením i food truckoch. Takáto rolka má svoj pôvod v regióne New England a je obzvlášť populárna v štáte Maine, hoci tento lahodný sendvič je dnes známy po celom svete. S našim receptom na homára vás chceme inšpirovať k príprave lahodného sendviča deluxe, pri ktorom si homára pripravíme v Big Green Egg. Odhodláte sa experimentovať?
Pozor: veľmi jemné homárie mäso sa rýchlo pokazí, preto ho treba spotrebovať najlepšie bezprostredne po nákupe.
CHOD: HLAVNÉ JEDLO, OBED
KATEGÓRIA: RYBY
KUCHYŇA: AMERICKÁ
ÚROVEŇ: STREDNE NÁROČNÁ
DOBA PRÍPRAV: 1 HOD.
DOBA VARENIA: 55 MIN.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 HOD. 55 MIN.
PORCIE: 6
INGREDIENCIE:
Homár
2 homáre s hmotnosťou približne 450 g
Vývar
200 g mrkvy
200 g feniklu
2 cibule
200 g póru
200 g zeleru
20 zrniek bieleho korenia
20 luskov zeleného kardamónu (má silnú nezameniteľnú arómu a citrónovo-kvetinovú chuť s ľahkou prímesou gáfru a eukalyptu, ktorú nemožno nahradiť iným korením - preto je dôležité si ho zaobstarať a dá sa kúpiť aj na Slovensku)
Šalát
1 avokádo
24 vrškov zelenej špargle
8 stoniek mini brokolice
1 ČL sushi zázvoru
2 lyžice majonézy
Na servírovanie
16 ks jarných cibuliek
6 briošiek na hot dog
Tempura alias cestíčko
rastlinný olej na vyprážanie
50 g hladkej múky
75 ml ľadovo studenej vody
Požadované príslušenstvo:
liatinový rošt
PREDPRÍPRAVA
1. Na prípravu vývaru si najskôr ako prvé nakrájame na hrubé kúsky zeleninu. Rozdrvíme zrnká korenia a lusky zeleného kardamónu a všetky ingrediencie vložíme do veľkej panvice. Pridáme 4½ litra vody a privedieme všetko do varu. Keď vývar začne vrieť, necháme ho prevrieť a následne zložíme z ohňa a necháme voľne lúhovať približne 30 minút. Pokým sa vývar lúhuje, v zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a spolu s liatinovým roštom ho zohrejeme na teplotu 200 °C.
2. Vývar prelejeme cez sitko, vlejeme späť do panvice a opäť privedieme k varu. Pripravíme si veľkú misku studenej vody. Do vriaceho vývaru vložíme homára, pričom vývar by mal po celú dobu jeho varenia vrieť a z tohto dôvodu varíme homára postupne vždy jeden po druhom. Homárov varíme každý po 4 minúty. Po tomto čase homára tesne po uvarení ponoríme do studenej vody a uvaríme ďalšieho. Ak by sme homára neschladili, prevaril by sa.
3. Homáre pozdĺžne rozpolíme a odstránime črevný trakt. Vyberieme mäso z rozpolených schránok - mäso z chvosta, ktoré odložíme bokom. Rozlomíme klepetá homárov a vyberte aj mäso z končatín. mäso nakrájame na 12 rovnakých kúskov, ktoré použijeme na obalenie v cestíčku alias tempure. Zvyšok mäsa nakrájajte a odložíme na šalát.
4. Na prípravu šalátu rozpolíme avokádo a vyberieme kôstku. Odrežeme všetky tvrdé spodné strany špargľových stoniek a mini brokolice. Na dozdobenie použijeme časť vrchnej zelenej časti jarnej cibuľky.
Poznámka: šalát z homára je možné servírovať okamžite, no je ideálne vychladiť ho najmenej od minimálne 30 minút do maximálne 4 hodín z dôvodu, aby sa chute prepojili. V prípade, že šalát nespotrebujeme celý, môžeme ho uchovať v chlade vo vzduchotesnej nádobe po dobu max. 2 dní.
PRÍPRAVA
1. Polovičky avokáda položíme na rošt reznou stranou smerom nadol. Vedľa avokáda uložíme špargľové výhonky, brokolicu a jarnú cibuľku. Poklop vajíčka následne dobre uzatvoríme. Takto ingrediencie grilujeme približne 2 minúty. Po stanovenom čase plovičky avokáda otočíme na grile o 45 stupňov a špargu, brokolicu aj cibuľku otočíme a grilujeme ďalšie 2 minúty.
2. Grilované avokádo a zeleninu opatrne yberieme zo zeleného vajíčka. Na gril položíme briošky, ktoré grilujeme z vrchnej aj spodnej strany po cca 2 minúty. Po každom úkone poklop vajíčka zatvoríme. Ugrilované briošky vyberieme z Big Green Egg použitím klieští.
3. Z grilovanej brokolice odrežeme vršky a poodkrajujeme i ružičky brokolice, pričom zvyšné časti nadrobno nakrájame. Vršky a ružičky si odložíme na dozdobenie. Vyberieme dužinu avokáda a najemno ju roztlačíme. Sushi zázvor nasekáme nadrobno. Nasekanú špargľu a brokolicu zmiešame s pripraveným mäsom z homára, sushi zázvorom, avokádom, majonézou, soľou a korením podľa chuti a po lyžičkách preložíme šalát do vrecka.
4. Na prípravu smaženej tempury najskôr zohrejeme na panvici rastlinný olej na teplotu približne 200°C. Múku zmiešame s ľadovou vodou, pričom cestíčko by malo hustotu ako na palacinky. 12 kúskov mäsa z homára namočíme v cestíčku a opečieme v horúcom oleji po dobu približne 2-3 minúty, pokým nebudú kúsky zlatohnedé a chrumkavé. Po vysmažení ich vyberieme z panvice a necháme odkvapkať na kuchynskej paierovej utierke.
5. Briošky pozdĺžne rozrežeme, homárie mäso nakrájame na tri rovnaké kúsky, do každej briošky. Pridáme grilovanú jarnú cibuľku, ružičky brokolice a vršky špargle. Dozdobíme čerstvými výhonkami hrášku.
TIP: Homáre môžete i grilovať, a to s použitím rozličného druhu rôznych korenín. Môžete tiež pripraviť rôzne ďalšie jedlá, ako sú cestoviny či pizza. Všetky recepty na morské plody a ryby nájdete v našom Big Green Egg receptári.
Dobrú chuť!