Deluxe rolky z mainského homára

Autor5 mes. pred od autora 81
Obľúbené0

Mainský homár je druh homára s údajne najsladším mäsom. Dôvodom sladkosti a jemnosti mäsa je, že tento konkrétny druh rastie v studených, čerstvých a čistých vodách. Má tiež povesť luxusného jedla a preto si ho v našich zemepisných šírkach vieme len veľmi málo predstaviť ako „pouličné jedlo”. V Amerike to však vidieť na každom rohu - homársku rolku resp. homársky sendvič v stánkoch s občerstvením i food truckoch. Takáto rolka má svoj pôvod v regióne New England a je obzvlášť populárna v štáte Maine, hoci tento lahodný sendvič je dnes známy po celom svete. S našim receptom na homára vás chceme inšpirovať k príprave lahodného sendviča deluxe, pri ktorom si homára pripravíme v Big Green Egg. Odhodláte sa experimentovať?

 

Pozor: veľmi jemné homárie mäso sa rýchlo pokazí, preto ho treba spotrebovať najlepšie bezprostredne po nákupe. 




CHOD: HLAVNÉ JEDLO, OBED

KATEGÓRIA: RYBY

KUCHYŇA: AMERICKÁ

ÚROVEŇ: STREDNE NÁROČNÁ

DOBA PRÍPRAV: 1 HOD.

DOBA VARENIA: 55 MIN.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 HOD. 55 MIN. 

PORCIE: 6

 

INGREDIENCIE:



Homár

 

2 homáre s hmotnosťou približne 450 g




Vývar

 

200 g mrkvy

200 g feniklu

2 cibule

200 g póru

200 g zeleru

20 zrniek bieleho korenia

20 luskov zeleného kardamónu (má silnú nezameniteľnú arómu a citrónovo-kvetinovú chuť s ľahkou prímesou gáfru a eukalyptu, ktorú nemožno nahradiť iným korením - preto je dôležité si ho zaobstarať a dá sa kúpiť aj na Slovensku)




Šalát

 

1 avokádo

24 vrškov zelenej špargle

8 stoniek mini brokolice

1 ČL sushi zázvoru

2 lyžice majonézy




Na servírovanie

 

16 ks jarných cibuliek

6  briošiek na hot dog




Tempura alias cestíčko

 

rastlinný olej na vyprážanie

50 g hladkej múky

75 ml ľadovo studenej vody



Požadované príslušenstvo:

 

liatinový rošt



PREDPRÍPRAVA

 

1. Na prípravu vývaru si najskôr ako prvé nakrájame na hrubé kúsky zeleninu. Rozdrvíme  zrnká korenia a lusky zeleného kardamónu a všetky ingrediencie vložíme do veľkej panvice. Pridáme  4½ litra vody a privedieme všetko do varu. Keď vývar začne vrieť, necháme ho prevrieť a následne zložíme z ohňa a necháme voľne lúhovať približne  30 minút. Pokým sa vývar lúhuje, v zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a spolu s liatinovým roštom ho zohrejeme na teplotu  200 °C.

2. Vývar prelejeme cez sitko, vlejeme späť do panvice a opäť privedieme k varu. Pripravíme si veľkú misku studenej vody. Do vriaceho vývaru vložíme homára, pričom vývar by mal po celú dobu jeho varenia vrieť a z tohto dôvodu varíme homára postupne vždy jeden po druhom. Homárov varíme každý po 4 minúty. Po tomto čase homára tesne po uvarení ponoríme do studenej vody a uvaríme ďalšieho. Ak by sme homára neschladili, prevaril by sa. 

3. Homáre pozdĺžne rozpolíme a odstránime črevný trakt. Vyberieme mäso z rozpolených schránok - mäso z chvosta, ktoré odložíme bokom. Rozlomíme klepetá homárov a vyberte aj mäso z končatín. mäso nakrájame na 12 rovnakých kúskov, ktoré použijeme na obalenie v cestíčku alias tempure. Zvyšok mäsa nakrájajte a odložíme na šalát.

4. Na prípravu šalátu rozpolíme avokádo a vyberieme kôstku. Odrežeme všetky tvrdé spodné strany špargľových stoniek a mini brokolice. Na dozdobenie použijeme časť vrchnej zelenej časti jarnej cibuľky.

 

Poznámka: šalát z homára je možné servírovať okamžite, no je ideálne vychladiť ho najmenej od minimálne 30 minút do maximálne 4 hodín z dôvodu, aby sa chute prepojili. V prípade, že šalát nespotrebujeme celý, môžeme ho uchovať v chlade vo vzduchotesnej nádobe po dobu max. 2 dní.




PRÍPRAVA

 

1. Polovičky avokáda položíme na rošt reznou stranou smerom nadol. Vedľa avokáda uložíme špargľové výhonky, brokolicu a jarnú cibuľku. Poklop vajíčka následne dobre uzatvoríme. Takto ingrediencie grilujeme približne 2 minúty. Po stanovenom čase plovičky avokáda otočíme na grile o 45 stupňov a špargu, brokolicu aj cibuľku otočíme a grilujeme ďalšie 2 minúty.

2. Grilované avokádo a zeleninu opatrne yberieme zo zeleného vajíčka. Na gril položíme briošky, ktoré grilujeme z vrchnej aj spodnej strany po cca 2 minúty. Po každom úkone poklop vajíčka zatvoríme. Ugrilované briošky vyberieme z Big Green Egg použitím klieští.

3. Z grilovanej brokolice odrežeme vršky a poodkrajujeme i ružičky brokolice, pričom zvyšné časti nadrobno nakrájame. Vršky a ružičky si odložíme na dozdobenie.  Vyberieme dužinu avokáda a  najemno ju roztlačíme. Sushi zázvor nasekáme nadrobno. Nasekanú špargľu a  brokolicu zmiešame s pripraveným mäsom z homára, sushi zázvorom,  avokádom, majonézou, soľou a korením podľa chuti a po lyžičkách preložíme šalát do vrecka.

4. Na prípravu smaženej tempury najskôr zohrejeme na panvici rastlinný olej na teplotu približne 200°C. Múku zmiešame s ľadovou vodou, pričom cestíčko by malo hustotu ako na palacinky. 12 kúskov mäsa z homára namočíme v cestíčku a opečieme v horúcom oleji po dobu približne 2-3 minúty, pokým nebudú kúsky zlatohnedé a chrumkavé. Po vysmažení ich vyberieme z panvice a necháme odkvapkať na kuchynskej paierovej utierke.

5. Briošky pozdĺžne rozrežeme, homárie mäso nakrájame na tri rovnaké kúsky, do každej briošky. Pridáme grilovanú jarnú cibuľku, ružičky brokolice a vršky špargle. Dozdobíme čerstvými výhonkami hrášku.

 

TIP: Homáre môžete i grilovať, a to s použitím rozličného druhu rôznych korenín. Môžete tiež pripraviť rôzne ďalšie jedlá, ako sú cestoviny či pizza. Všetky recepty na morské plody a ryby nájdete v našom Big Green Egg receptári.

 

Dobrú chuť!



Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa