Bravčové rebierka s Coca-Colou

Autor1 mes. pred od autora 101
Obľúbené0

Coca cola vie s mäsom robiť zázraky, vedeli ste to? Je plná  poriadnou dávkou cukru, no  zároveň zaujímavou ingredienciou do slaných jedál, akým sú i naše bravčové rebrá. Chuť však nie je všetko, čo cola ponúka. Vďaka bublinkám a kyseline fosforečnej je fantastickým zjemňovačom mäsa. Má nízke pH a jej kyslosť pomáha rozkladať bielkoviny v mäse.  Týmto receptom na bravčové rebierka sa vraciame k pôvodu Big Green Egg v Atlante, ktorá je nielen „rodiskom” spoločnosti Big Green Egg, ale aj rodiskom Coca-Coly. Namiesto tradičnej hliníkovej fólie tentokrát  na balenie použijeme mäsiarsky papier, ktorý zadržiava vlhkosť a rebierka pod ním zostanú šťavnaté a vďaka priedušnosti papiera získajú lahodnú kôrku.

 

VEDELI STE, ŽE: keď sa do coca-coly pridá napríklad sójová omáčka, výsledkom bude sladko-slaná-umami marináda, ktorá pripomína teriyaki alebo barbecue. Cukor, ktorý je v nápoji obsiahnutý, pri pečení krásne skaramelizuje a vytvorí lepkavú kôrku.




americké recepty



CHOD:
hlavné jedlo

KATEGÓRIA: mäso

TECHNIKA VARENIA: údenie, nepriame varenie

KUCHYŇA: americká

ÚROVEŇ: jednoduchá

DOBA PRÍPRAV: 20 min.

DOBA VARENIA: 3 hod. 40 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 4 hod.

PORCIE: 4

 americké recepty



INGREDIENCIE:


Rebrá

 

4 kusy bravčových rebierok

2 lyžice olivového oleja

BBQ omáčka podľa vlastného výberu

200 ml Coca-Coly





Zmes korenia

 

20 g nemletej zmesi korenia vadouvan (francúzske kari)

10 g zrniek čierneho korenia

15 bobúľ borievky

20 luskov zeleného kardamónu

12 klinčekov

2 kusy palcátu z muškátového orieška

20 g horčičných semienok

8 g semiačok feniklu

20 g červenej mletej maďarskej papriky

8 g madras kari prášku

6 g mletého zázvoru

4 g mletej rasce

60 g jemnej morskej soli

30 g tmavého kryštálového cukru


americké recepty

Potrebné príslušenstvo:

 

kúsky dreva na údenie Hickory

kúsky jablkového dreva na údenie

convEGGtor

obdĺžniková miska/pekáč na odkvapkávanie

rošt z nehrdzavejúcej ocele

špeciálny rošt na pečenie rebierok

mäsiarsky papier


americké recepty

PREDPRÍPRAVA

 

1.  V zelenom vajíčku  Big Green Egg zapálime drevné uhlie a vajíčko necháme rozohriať zohrejte na 160°C. Pokým sa vajíčko nahrieva, pripravíme si zmes korenia na rebierka: v mlynčeku na korenie alebo v mažiari najemno namelieme korenie vadouvan, zrnká korenia, borievky,lusky kardamónu, klinčeky, muškátový palcát, horčičné aj feniklové semienka. Všetky ingrediencie na zmes korenia spolu dôkladne zmiešame.

2. Blanu na (dutej) spodnej strane rebierok odstránime vložením plochej časti lyžičky pod blanu a jej vypáčením pomedzi rebrá. Správne vloženie lyžičky umožní odstránenie blany  vcelku. 

3. Obidve strany bravčových rebier najskôr potrieme olivovým olejom. Posypeme ich asi polovicou pripravenej zmesi korenia, ktorú do mäsa precízne votrieme. Zvyšok koreniacej zmesi si necháme v uzavretej nádobe predpripravené na budúce použitie.

 americké recepty



PRÍPRAVA

1. 1 kus Hickory Wood Chunk - dreva na údenie a 1 Apple Wood Chunk - jablkového dreva na údenie položíme na žeravé drevné uhlie. Následne do zeleného vajíčka umiestnime convEGGtor s obdĺžnikovou odkvapkávacou miskou (pekáčom) nad ním. Do vajíčka tiež  umiestnime rošt z nehrdzavejúcej ocele a na rošt následne položíme špeciálny rošt na pečenie rebierok. Rebrá poukladáme do špeciálneho roštu a poklop zeleného vajíčka zatvoríme, čím sa následne zníži teplota zeleného vajíčka o približne 40 °C na požadovaných 120 °C. Rebierka necháme údiť pri tejto teplote približne 90 minút.

2. Po 90 minútach údenia zvýšime teplotu Big Green Egg na 160 °C a pokračujte v príprave  rebierok pri tejto teplote približne 60 minút.
Štyri kusy veľkých listov mäsiarskeho papiera, ktoré sú dostatočne veľké na zabalenie rebierok, rozložíme na rovnú plochu.

3. Rebierka spolu so špeciálnym roštom vyberieme z vajíčka Big Green Egg a rebrá z oboch strán potrieme BBQ omáčkou. Na každý list mäsiarskeho papiera položíme rebro dutou stranou smerom nahor. Na každé rebierko nalejeme 50 mililitrov coly a zabalíme do papiera. Takto pripravené ich postupne položíme na gril, zatvoríme poklop vajíčka a pečieme približne 30 minút.

4. Po stanovenej dobe rebrá vyberieme zo zeleného vajíčka a teplotu v Big Green Egg zvýšime na 190°C. Opatrne odstránime mäsiarsky papier, rebrá položíme vypuklou stranou smerujúcou nahor na gril a znova ich potrieme BBQ omáčkou. Pečieme ďalších 10-15 minút a pokým sa rebierka pečú, ešte ich dvakrát alebo trikrát potrieme BBQ omáčkou.

5. Hotové rebierka vyberieme z vajíčka  a servírujeme ich štýlovo na veľkej mise.



Podávame napríklad s kôprovým dressingom, hriankami a čerstvou zeleninou.


Dobrú chuť!

 

TIP: Ak by ste sa chceli dozvedieť viac o histórii  a pôvode bravčového mäsa, pozrite si náš blog a prečítajte si všetko, čo je potrebné vedieť o bravčového mäsav  Big Green Egg.

Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa