Lyžicový chlieb alias spoonbread v juhoamerickom štýle

Autor5 mes. pred od autora 71
Obľúbené0

Počuli ste už o spoonbread? Tento chlieb na báze kukuričnej múky je rozšírený v niektorých častiach južných Spojených štátov. Základný recept obsahuje kukuričnú múku, mlieko, maslo a vajcia a vďaka svojej jemnej textúre sa zvyčajne konzumuje sa lyžicou. Lahodný a nadýchaný kukuričný chlebík môžeme podávať ako prílohu k rôznym jedlám. Dnes si lyžicový spoonbread upečieme v Big Green Egg, čím bude chutiť ešte lepšie ako tradičný chlieb z rúry. Takže, zapáľte drevné uhlie vo svojom zelenom vajíčku a pripravte si lyžice!



 

CHOD: PRÍLOHA

KATEGÓRIA: CHLIEB, VEGETARIÁNSKY,  MÚČNIK

TECHNIKA VARENIA: PEČENIE

KUCHYŇA: AMERICKÁ

ÚROVEŇ: JEDNODUCHÁ

DOBA PRÍPRAV: 30 MIN.

DOBA VARENIA: 35 MIN.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 HOD.  5 MIN.

PORCIE: 1 BOCHNÍK


americké recepty


INGREDIENCIE

 

2 surové kukuričné klasy (resp. kukurica z konzervy)

130 g pšeničná múka na pečenie chleba + 1 ČL prášku do pečiva (alebo na špičku noža sódy BB)

½ ČL jemnej morskej soli

150 ml plnotučného mlieka

30 g cukru

60 g kukuričnej múky

150 g masla 

2 vajcia

150 g hustej kyslej smotany





Potrebné príslušenstvo:

 

convEGGtor

rošt z nehrdzavejúcej ocele

kameň na pečenie

teplomer na okamžité odčítanie teploty

 

americké recepty

PREDPRÍPRAVA

 

1. V zelenom vajíčku Big Green Egg najskôr zapálime drevné uhlie  a vajíčko zohrejeme spolu s convEGGtorom a nerezovým roštom. na teplotu 200°C.

2. Kým sa vajíčko nahrieva, odrežeme si kukuričné klasy a múku s práškom do pečiva  preosejeme spolu so soľou a dôkladne osiatu ju odložíme bokom.

3. Kukuricu privedieme do varu vo veľkom hrnci spolu  s mliekom a cukrom  a potom stíšime oheň, vmiešame kukuričnú múku a miešame približne 10 minút, pokým sa kukurica uvarí.

4. Panvicu následne odstavíme z ohňa a kukuričnú zmes necháme približne 5 minút chladnúť. Kým kukurica chladne, roztopíme si cca 100 gramov masla. Ďalším extra maslom vymastíme 1-litrový pekáč. 

5. Do kukuričnej zmesi po jednom postupne vmiešame vajíčka, potom postupne primiešame kyslú smotanu, múku so soľou a rozpustené maslo. Nakoniec cesto uložíme v rovnomernej vrstve na pekáč.


americké recepty


PRÍPRAVA

 

1. Studený kameň na pečenie umiestnime do Big Green Egg a položíme naň pekáč s chlebom. Poklop zeleného vajíčka dobre uzavrieme a lyžicový chlieb takto pečieme približne 30 minút, pokým jeho stred nedosiahne teplotu 85 °C. Teplotu môžeme priebežne merať teplomerom na okamžité odčítanie teploty. Tesne pred dopečením chleba rozpustíme i zvyšných 50 gramov masla.

2. Hotový chlieb vyberieme z vajíčka a pokvapkáme ho rozpusteným maslom. Chlieb podávame vlažný a konzumujeme ho priamo z pekáča lyžicou, alebo si oddelíme na tanier samostatný kus. 

 

Dobrú chuť!


Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
No products were found.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa