Dusené srdcovky s omáčkou Pernod
Cockles-srdcovky sú mäkkýše rodu Arca, nachádzajúce sa prevažne v Kórei, Japonsku a Vietname. Srdcovky sú veľmi bohaté na železo. Samphire je niečo, čo voláme morská špargľa. Dusené srdcovky s omáčkou Pernod a samfírom vo vašom Big Green Egg budú chuťovou výzvou a kulinárskym umením v jednom. Recept na tento druh mäkkýšov je však skutočne jednoduchý, neuveriteľne chutný a veľmi rýchly na prípravu! Kým sa bude zelené vajíčko zahrievať, očistíme si lastúry a umyjeme ich v studenej vode, pričom skontrolujeme a vyhodíme všetky rozbité a otvorené i pootvorené kusy. Zdôrazňujeme to preto, že v našej zemepisnej šírke je príprava morských plodov menej častá a mŕtve kusy môžu mať na človeka nepriaznivé účinky.
CHOD: PREDJEDLO, HLAVNÉ JEDLO
KATEGÓRIA: RYBY
TECHNIKA VARENIA: DUSENIE
ÚROVEŇ: JEDNODUCHÁ
DOBA PRÍPRAV: 20 MIN.
DOBA VARENIA: 25 MIN.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 45 MIN.
PORCIE: 2
INGREDIENCIE:
Srdcovky
1 kg srdcoviek (slávky)
2 šalotky
2 strúčiky čerstvého cesnaku
1 pór
½ mrkvy
3 lyžice olivového oleja
½ lyžičky madras kari
2 lyžice Pernod likéru (resp. anízový likér)
3 lyžice bieleho vína
3 byľky petržlenu
OMÁČKA
3 lyžice kyslej smotany
1 ČL kukuričnej múky
100 g morskej šparge (samphire)
Na servírovanie
farmársky chlieb
Požadované príslušenstvo:
liatinový zelený pekáč (okrúhly)
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg najskôr zapálime drevné uhlie a spolu s nerezovým roštom ho zohrejeme na teplotu 200°C. Kým sa vajíčko nahrieva, umyjeme srdcovky v studenej vode a odstránime všetky mŕtve, zlomené a otvorené kusy.
2. Šalotku a cesnak ošúpeme a nakrájame. Pór očistíme, nakrájame pozdĺžne na štvrtiny a nadrobno nakrájame. Ošúpeme polovicu mrkvy a nakrájame ju na tenké plátky.
PRÍPRAVA
1. V okrúhlom liatinovom pekáči zohrejeme olivový olej. Následne pridáme šalotku, cesnak, pór, mrkvu a kari a za občasného premiešania smažíme približne 3 minúty. Po každom kroku poklop vajíčka vždy a znovu zatvoríme.
2. Srdcovky scedíme a pridáme ich do pekáča, pričom približne 2-3 minúty podusíme.
3. Po stanovenom čase srdcovky polejeme Pernod likérom a bielym vínom a za občasného premiešania dusíme ďalších približne 4-5 minút, pokým sa lastúry neotvoria. Z petržlenovej vňate oberieme lístky a nadrobno ich nasekáme.
4. Nakoniec srdcovky scedíme, no tekutinu, v ktorej sa dusili nevylejeme, ale zachytíme do pripravenej nádoby. Srdcovky preložíme do peknej misy a do odmerky odlejeme 100 mililitrov tekutiny, v ktorej sa varili. Ešte teplý liatinový pekáč položíme späť na rošt. Na prípravu záverečnej omáčky pridáme tekutinu do pekáča a primiešame kyslú smotanu. Kukuričnú múku zmiešame s trochou vody a po častiach tiež vmiešame do omáčky. Nakoniec pridáme morskú špargľu - samfír.
5. Omáčku pred servírovaním nalejeme na dusené srdcovky a hojne posypeme petržlenovou vňaťou. Podávame s vidieckym chlebom.
Dobrú chuť!