Dusené srdcovky s omáčkou Pernod

Autor5 mes. pred od autora 71
Obľúbené0

 

Cockles-srdcovky sú mäkkýše rodu Arca, nachádzajúce sa prevažne v Kórei, Japonsku a Vietname. Srdcovky sú veľmi bohaté na železo. Samphire je niečo, čo voláme morská špargľa. Dusené srdcovky s omáčkou Pernod a samfírom vo vašom Big Green Egg budú chuťovou výzvou a kulinárskym umením v jednom. Recept na tento druh mäkkýšov je však skutočne jednoduchý, neuveriteľne chutný a veľmi rýchly na prípravu! Kým sa bude zelené vajíčko zahrievať, očistíme si lastúry a umyjeme ich v studenej vode, pričom skontrolujeme a vyhodíme  všetky rozbité a otvorené i pootvorené kusy. Zdôrazňujeme to preto, že v našej zemepisnej šírke je príprava morských plodov menej častá a mŕtve kusy môžu mať na človeka nepriaznivé účinky. 




CHOD: PREDJEDLO, HLAVNÉ JEDLO

KATEGÓRIA: RYBY

TECHNIKA VARENIA: DUSENIE

ÚROVEŇ: JEDNODUCHÁ

DOBA PRÍPRAV: 20 MIN.

DOBA VARENIA: 25 MIN.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 45 MIN.

PORCIE: 2

 


INGREDIENCIE:




Srdcovky

 

1 kg srdcoviek (slávky)

2 šalotky

2 strúčiky čerstvého cesnaku

1 pór

½  mrkvy

3 lyžice olivového oleja

½ lyžičky madras kari

2 lyžice Pernod likéru (resp. anízový likér) 

3 lyžice bieleho vína

3 byľky petržlenu




OMÁČKA

 

3 lyžice kyslej smotany

1 ČL kukuričnej múky

100 g morskej šparge (samphire)




Na servírovanie

 

farmársky chlieb




Požadované príslušenstvo:

 

liatinový zelený pekáč (okrúhly)




PREDPRÍPRAVA

 

1. V zelenom vajíčku Big Green Egg najskôr zapálime drevné uhlie  a spolu s nerezovým roštom ho zohrejeme na teplotu 200°C. Kým sa vajíčko nahrieva, umyjeme srdcovky v studenej vode a odstránime všetky mŕtve, zlomené a otvorené kusy.

2. Šalotku a cesnak ošúpeme a nakrájame. Pór očistíme, nakrájame pozdĺžne na štvrtiny a nadrobno nakrájame. Ošúpeme polovicu mrkvy a nakrájame ju na tenké plátky.






PRÍPRAVA

 

1. V okrúhlom liatinovom pekáči zohrejeme olivový olej. Následne pridáme šalotku, cesnak, pór, mrkvu a kari a za občasného premiešania smažíme približne 3 minúty. Po každom kroku poklop vajíčka vždy a znovu zatvoríme.

2. Srdcovky scedíme a pridáme ich do pekáča, pričom približne  2-3 minúty podusíme.

3. Po stanovenom čase srdcovky polejeme Pernod likérom a bielym vínom a za občasného premiešania dusíme ďalších približne 4-5 minút, pokým sa lastúry neotvoria.  Z petržlenovej vňate oberieme lístky a nadrobno ich nasekáme.

4. Nakoniec srdcovky scedíme, no tekutinu, v ktorej sa dusili nevylejeme, ale zachytíme do pripravenej nádoby. Srdcovky preložíme do peknej misy a do odmerky odlejeme 100 mililitrov tekutiny, v ktorej sa varili. Ešte teplý liatinový pekáč položíme späť na rošt. Na prípravu záverečnej omáčky pridáme tekutinu do pekáča a primiešame kyslú smotanu. Kukuričnú múku zmiešame s trochou vody a po častiach tiež vmiešame do omáčky. Nakoniec pridáme morskú špargľu - samfír.

5. Omáčku pred servírovaním nalejeme na dusené srdcovky a hojne posypeme petržlenovou vňaťou. Podávame s vidieckym chlebom.

 

Dobrú chuť!





Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa