Nachos so syrom a guacamole
Nachos je skvelá voľba napríklad na dobrú párty a ak práve nemáte možnosť ochutnať ich priamo v Mexiku, môžete si nachos ľahko pripraviť v kamado Big Green Egg. Náš recept je zároveň rýchly na prípravu. Syrovej omáčky si tentokrát pripravíme o niečo viac, no nachos sú také chutné, že je pravdepodobné, že si po ich zjedení budete chcieť urobiť ďalšiu porciu. Pokojne už teraz oužite dvojnásobné množstvo ingrediencií. Koniec koncov, zvyšnú syrovú omáčku môžete použiť ako dresing na burger.
CHOD: predjedlo, snack
KATEGÓRIA: bezmäsité, vegetariánske
TECHNIKA VARENIA: opekanie, pečenie, nepriame varenie
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAV: 20 min.
DOBA VARENIA: 20 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 40 min.
PORCIE: 4
INGREDIENCIE:
Nachos
350 g tortilla chipsy naturálne
2 čerstvé byľky koriandra
Guacamole
1 červená cibuľa
8 sušených paradajok v oleji
1 avokádo
½ BIO limetky
2 lyžice extra panenského olivového oleja
Syrová omáčka
1 šalotka
2 zelené papričky jalapeňo
1 lyžica masla
1 polievková lyžica hl. múky
300 ml mlieka
250 g strúhaného čedaru
Požadované príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. Najskôr si v zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a vajíčko spolu s convEGGtorom i nerezovým roštom zohrejeme na teplotu 200°C.
2. Pokým sa vajíčko nahrieva, ošúpeme a nakrájame červenú cibuľu na prípravu guacamole. Sušené paradajky nadrobno nakrájame, avokádo rozpolíme, zbavíme jadra aj šupky a dužinu nakrájame na kocky veľké približne 1 centimeter. Kôru z polovice limetky najemno nastrúhame. Všetky ingrediencie na guacamole zmiešame so soľou a mletým čiernym korením podľa chuti a odložíme bokom.
3. Na syrovú omáčku ošúpeme a nakrájame šalotku. Jalapeňo papričky pozdĺžne rozpolíme, zbavíme ich stopiek aj semienok a dužinu nadrobno nakrájame. Na panvici rozpustíme maslo a do rozpusteného pridáme nakrájanú šalotku. Smažíme 2-3 minúty, pokým nebude šalotka sklovitá. Potom primiešame múku a smažíme približne ďalšie 3 minúty. Za stáleho miešania do panvice so šalotkou nalejeme mlieko a všetko pomaly privedieme do varu, necháme variť približne 1 minútu a nakoniec do omáčky vmiešame nastrúhaný čedar. Počkáme, pokým omáčka opäť začne vrieť a panvicu odstavíme z ohňa. Do hotovej omáčky pridáme papričku jalapeňo.
PRÍPRAVA
1. Tretinu tortilla chipsov rozložíme na zapekaciu misu (cca 15 x 25 cm). Na tortilly nalejeme približne 2 vrchovaté polievkové lyžice syrovej omáčky a tretinu guacamole. Navrch opäť rozložíme polovicu tortillových chipsov a pridáme ďalšie 2 lyžice syrovej omáčky a lyžicu guacamole. Rovnakým spôsobom vytvoríme aj tretiu vrstvu.
2. Misku s torillami dáme na gril, zatvoríme poklop zeleného vajíčka a takto nachos ohrievame približne 15 minút. Pokým sa nachos zapekajú na grile, poodtŕhame lístky z byliek koriandra.
3. Nakoniec misku s nachos vyberieme z Big Green Egg, posypeme koriandrom a ihneď podávajte.
Vedeli ste, že… guacamole je skvelé, pretože je nielen chutné, ale aj zdravé. Avokádo je plné základných živín, ako je vláknina a vitamín E a navyše obsahuje málo sodíka i cukru.
Dobrú chuť!