Nechajte sa opantať chuťou koreňovej zeleniny a jedlými hľuzami

Autor11 mes. pred 6
Obľúbené0

Medzi prvé druhy zeleniny, ktoré vysievame v predjarí patrí koreňová zelenina, napríklad mrkva, petržlen, paštrnák, reďkovka, reďkev, čierny koreň, cvikla,  zeler buľvový atď. Denná porcia koreňovej zeleniny a hľúz je súčasťou zdravej výživy, pričom sa často podáva varená či pečená. K zdravším a chutnejším spôsobom prípravy zeleniny je jej príprava v Big Green Egg. Vajíčko je na prípravu „ koreňoviek” jednoducho ako stvorené.  


blog

Koreňová zelenina a hľuzy sú tzv. zemitou zeleninou, často s koncentrovanou príchuťou, z ktorej je až do jej zberu viditeľná iba vrchná časť - vňať a listy. Jedlá časť koreňovej zeleniny v zásade rastie vždy iba pod zemou, aj keď v niektorých prípadoch je možné vrchnú zelenú časť použiť do jedál ako chutnú ingredienciu. Mať svoju vlastnú zeleninovú záhradu je by bola samozrejme tá najideálnejšia varianta, no ak ju nemáte, potom je organická zelenina z obchodu je skvelou alternatívou. Bioprodukty sú koniec koncov vždy zdravšie a často aj chutnejšie, ako neekologické verzie kupované v bežných supermarketoch.



  • Rastlina plná zdravia

Koreňová zelenina a hľuzy sú zvyčajne spojené do jedného všeobecného pomenovania - koreňová zelenina vďaka skutočnosti, že rastú pod zemou a obe plodiny prosperujú iba vo voľnej pôde. Niekedy je to iba koreň, ktorý sa pestuje na konzumáciu ako primárna časť rastliny, napríklad mrkva alebo zeler. Inokedy je to naopak zhrubnutá časť stonky, ako je kaleráb či okrúhlica. Niekedy je ťažké určiť, či je zelenina koreň alebo jej stonka. Na tom vlastne ani nezáleží, pretože obe časti rastliny bývajú  úložiskom výživných látok. Vedeli ste, že najviac vitamínov a minerálnych látok obsahujú z koreňovej zeleniny vňate petržlenu a zeleru? 


root vegetables

  • Farebná, so širokospertrálnymi chuťami

Pri nákupe koreňovej zeleniny a hľúz si vždy vyberajte také kúsky, ktoré sú pevné a ich listy vyzerajú už na prvý pohľad chrumkavo a sviežo. Doma ich skladujte spolu s listami - koreň alebo hľuza z nich môže stále získavať vlhkosť,  no zároveň sa snažte pripraviť zeleninu čím skôr, pokým je plná života. Ak to vaša peňaženka a odvaha dovolia, experimentujte s rôznymi druhmi koreňovej zeleniny a hľúz a určite vyskúšajte rôzne odrody. Na trhu momentálne nájdete stále viac a viac odrôd k dispozícii, pričom napríklad žltá, fialová či oranžová mrkva poskytujú nielen pútavú farbu na vašom tanieri, ale majú aj jemné chuťové rozdiely. Ďalším dobrým príkladom je použitie žltej repy alebo fialových zemiakov. V kombinácii s mnohými možnosťami prípravy, ktoré ponúka Big Green Egg, hľuzy a koreňová zelenina poskytujú širokú škálu chutí a farieb, tak prečo to nevyužiť?

VYSKÚŠAJTE NIEČO Z PONUKY NAŠICH  LAHODNÝCH RECEPTOV:

Pečenú cviklovú polievku podľa Ralpha de Kok

Farebnú dusenú mrkvu podľa Ralpha de Kok

Zdravé dusené špízy podľa Ralpha de Kok

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď
Ak chcete napísať komentár, musíte sa prihlásiť.

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa