Grilovaný hovädzí steak zo slabiny - bavette
Už ste niekedy ochutnali bavette? Je to fantastický kus mäsa známy tiež ako flank steak, ktorý je na grilovanie na liatinovom rošte v zelenom vajíčku Big Green Egg skvelou voľbou. Mäso takouto prípravou nadobudne jemnú chuť, ktorá je vďaka Big Green Egg preslávená a gril vytvorí nádherné a chutné vzory grilu. Bavette nakrájanim pozdĺž vlákna na tenké plátky chutí lahodne.
Navyše, naše inštruktážne video presne vysvetlí, ako na to.
CHOD: hlavné jedlo
KATEGÓRIA: mäso
TECHNIKA VARENIA: grilovanie
KUCHYŇA: -
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAV: 20 min.
DOBA VARENIA: 30 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 50 min.
PORCIE: 4
Ingrediencie:
800 g bavette
1 ČL údenej papriky (sladká)
1 ČL kari
¼ lyžičky cesnakového prášku
1 ČL morskej soli
¼ ČL čerstvo mletého čierneho korenia
1 polievková lyžica jemného olivového oleja plus extra na premastenie
Požadované príslušenstvo:
liatinový rošt
teplomer na okamžité odčítanie teploty
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg najskôr zapálime drevné uhlie a následne vajíčko zohrejeme spolu s liatinovým roštom na teplotu 200 °C. Medzitým z mäsa/bavety dôkladne odstráňnime všetky blany a mäsko necháme zohriať na izbovú teplotu.
2. Obe strany bavette posypeme korením, morskou soľou a ostatnými koreninami. Pokvapkáme ho olivovým olejom, ktorý rovnomerne votrieme do mäsa.
PRÍPRAVA
1. Pomocou kúska papierového obrúska namažeme liatinový rošt olivovým olejom. Následne preložíme Bavette na gril, zatvoríme poklop vajíčka a mäso grilujeme približne 4 minúty.
2. Mäso na grile pootočíme o 45°C a grilujte ďalšie 4 minúty, aby sa na mäsku vytvoril pekný grilovací vzor. Potom opäť mäso otočíme na druhú stranu a opakujte grilovanie dovtedy, kým mäso nedosiahne teplotu jadra 52-55°C (teplotu jadra môžeme priebežne zmerať pomocou teplomera na okamžité odčítanie teploty).
3. Hotové a ugrilované Bavette zložíme z grilu a mäso necháme voľne prikryté alobalom približne 10 minút odpočívať.
4. Bavette servírujeme nakrájané pozdĺž vlákien na tenké plátky.
Dobrú chuť!