Delikátna chuť pomalého varenia

Autor1 rok pred od autora 524
Obľúbené1

Zelené vajíčko Big Green Egg môžete použiť na pomalé varenie rôznymi spôsobmi. Ako by sa vám pozdávalo pripraviť napríklad chutný francúzsky mäsový hrniec „cassoulet”? Kuracie mäso môžete rovnako tak pomaly konfitovať v zelenom liatinovom pekáči Big Green Egg a súčasne pripraviť krásny veľký kúsok bravčového bôčika alebo ryby, hydinu v celku či iný kus mäsa. Ryby zvyčajne potrebujú kratšiu časovú prípravu na varenie  než hydina a mäso, ale výsledok bude rovnaký, nakoľko bielkoviny tuhnú pomalšie, čím získate šťavnaté ryby i mäkučké šťavnaté mäsko. V nasledovnom blogu sa zameriame na pomalé varenie mäsa, ktoré sa anglickým názvom často označuje ako slow-cooking.





Ľahké varenie pomocou teplomeru na meranie teploty jadra

 

Pri veľkých kusoch mäsa rozhodne použite na uľahčenie si práce jadrový teplomer. Pred vložením suroviny do vajíčka zasuňte sondu do jadra mäsa a nastavte požadovanú teplotu, ktorú chcete v strede resp. v jadre dosiahnuť. Akonáhle sa požadovaná teplota dosiahne, teplomer vydá signál. To znamená, že si môžete byť istí, že je mäso uvarené  bez ohľadu na jeho veľkosť. A keďže Big Green Egg samo o sebe používa veľmi málo drevného uhlia, nebudete ho musieť pracne dopĺňať počas varenia. Keď pomaly varíte vo vajíčku, sotva musíte urobiť niečo navyše. Možno len relaxovať.

Ponuku teplomerov ako aj iných ďalších užitočných produktov nájdete n našej stránke v ponuke príslušenstvo.




Všeobecné usmernenia

 

Existuje niekoľko všeobecných pokynov pre pomalé varenie: teplota kupoly by mala byť nastavená niekde medzi 70 a 120 °C a samozrejme, pri pomalom varení sa vždy používa convEGGtor resp. dva kamene typu polovičného convEGGtoru v 1-dielnom košíku na convEGGtor, aby sa teplo zo žeravého dreveného uhlia nešírilo priamo a vytvorila sa tepelná bariéra. Pri veľkých kusoch mäsa sa pred prípravou vždy uistite, že rozmery mäsa sú menšie ako veľkosť convEGGtora a nepresahujú ho. Dôvod je jednoduchý: okolo convEGGtora prúdi horúci vzduch, vďaka čomu by sa počas dlhého varenia končeky ingrediencie mohli vysušiť.




Pomalé varenie - varenie bez receptu

 

Ak by ste chceli experimentovať s pomalým varením bez receptu, vždy si vopred zistite ideálnu požadovanú vnútornú teplotu surovín a pamätajte, že čím viac tuku mäso obsahuje, tým bude na takýto spôsob prípravy ideálnejšie. V prípade vyššieho objemu tuku o niečo vyššia teplota v jeho jadre nehrá hlavnú rolu, ale uistite sa, že udržiavate teplotu jadra vhodnú pre tú ktorú konkrétnu ingredienciu pre prípad, aby sa zaistila bezpečnosť jeho konzumácie. Teplotu kupoly pri príprave udržujte vždy aspoň o 10-15 °C vyššiu, než je požadovaná teplota jadra. Pred umiestnením roštu do vajíčka položte na convEGGtor odkvapkávaciu misku (ktorá môže byť naplnená vrstvou vody), aby zostal convEGGtor čistý a prípadné uvoľnené šťavy alebo tuk svojim unikaním nespôsobovali nepríjemný dym.




Kombinácia jednotlivých techník prípravy

Je možné, že chcete dať mäsu dodať trochu chuti naviac. V tom prípade to môžete  urobiť buď pomocou potierania dochucovadlom či marinádou, alebo môžete ingredienciám dodať lahodnú údenú príchuť kombináciou pomalého varenia a údenia. Ak uprednostňujete, aby bol povrch ingrediencie lahodne chrumkavý, môžete to dosiahnuť pomocou metódy spätného resp. koncového pečenia, a to grilovaním mäsa po jeho príprave - pri teplote medzi 180 až 230 °C. Môžete tak smelo učiniť bez použitia  convEGGtora, ideálne na liatinovom rošte (v celku alebo nakrájané na plátky). Zohľadnite, že týmto úkonom sa opäť o čosi zvýši aj teplota jadra samotnej ingrediencie. Veľké kusy mäsa je tiež možné najskôr grilovať pomocou metódy počiatočného opečenia no uvedomte si, že bude nejaký čas trvať, pokým teplota v kupole Big Green Egg opäť klesne na požadovanú teplotu, ktorú si pomalé pečenie vyžaduje. Ak sa budete držať týmito pokynmi a odporúčaniami, svoje úsilie o nízke a pomalé varenie v zelenom vajíčku Big Green Egg určite zožne očakávaný úspech! 






Máte záujem vyskúšať si  pomalé varenie v Big Green Egg? Vyskúšajte naše tri vynikajúce recepty:


POMALY VARENÁ HOVÄDZIA HRUĎ
POMALY PEČENÝ BRAVČOVÝ BÔČIK
BENEDIKT SENDVIČ S TEĽACÍM PASTRAMI

Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa